Dagligliv og håndværk i jernalderlandsbyen (proces)
Indhold og forløb
I jernalderen begyndte man for alvor at se forskellige håndværk etableret som selvstændige erhverv. I værkstederne arbejder eleverne med forskellige processer, som knytter sig til værkstederne. Smedene kan f.eks. svide kul, og pottemagerne kan sanke træ i skoven og brænde lerkar.
Gennem dette forløb får eleverne et nærmere indblik i, hvordan man levede i jernalderen, og hvordan dagligdagen kan have været i den enkelte familie og i landsbyen.
Eleverne får mulighed for at fordybe sig i jernalderens daglige gøremål, madlavningen, brændehugning og indsamling af urter.
Jernalderfolkets livsgrundlag var dog stadig jorden og husdyrene – alle var også bønder. Sammen med bonden får eleverne kendskab til arbejdet med dyr og marker og jernalderens redskaber.
Arbejdet vil tage udgangspunkt i nogle af følgende dagligdagsaktiviteter og håndværk:
- Madlavning
- Bonde
- Smedehåndværk
- Træhåndværk
- Tekstilhåndværk
- Pottemagerhåndværk
- Krigertræning
- Kamplege
På planlægningsmødet aftales, hvilke aktiviteter der skal indgå i netop jeres forløb. Det er som udgangspunkt jeres ønsker og viden om eleverne, det er afgørende for valget af aktiviteter. I visse tilfælde som f.eks. ved meget store elevgrupper vil der dog være nogle begrænsninger for det frie valg.
