DILEMMASPIL: GENFORENINGEN 1920
På VejleMuseerne tilbydes et supplement til skoleelevernes undervisning omkring Genforeningen af Sønderjylland i 1920. Eleverne vil her aktivt skulle rekonstruere afstemningsforløbet via et dilemmaspil. Gennem forløbet skal eleverne arbejde med de problematikker, datiden stod over for, og hvordan det dengang blev løst. Eleverne vil blive introduceret til datidens nationalidentitetsfølelse og skal diskutere, hvad nationalidentitet er i dag.
Det er en forudsætning for dette supplement, at eleverne har arbejdet med og gennemgået forløbet for Genforeningen 1920 i den ordinære undervisning. Det foreslås endvidere fra VejleMuseernes side, at eleverne har arbejdet med et eller flere af følgende emner:
- Krigen 1864
- 1. verdenskrig
- Tiden op til genforeningen – f.eks. valgplakater, taler m.v.
- Påskekrisen
- Nationalidentitet
- Den Dansk-Tyske Traktat af 1922
- Nutidige grænsekonflikter – f.eks. konflikterne mellem russiske og ukrainske nationalister i Ukraine
Afslutningsvis lægger forløbet op til et videre arbejde med spørgsmålet: "Hvad er nationalidentitet?". Dette kan der med fordel arbejdes videre med hjemme på skolen, hvor dette arbejde eksempelvis kan resultere i et storyboard. Her kan eleverne via avis- og billedudklip vise, hvad nationalidentitet er for dem i dag.
