Hvolris Jernalderlandsby

Fra får til bronzealderbluse

Vi møder fårene på Hvolris og hører om, hvordan ulden er blevet brugt til at lave beklædning. Eleverne får fingrene i ulden i en sanseoplevelse, hvor de mærker, snuser og ser. I den praktiske del af forløbet skal de selv prøve at sy en bronzealderbluse i hånden.

Eleverne prøver at karte uld og forsøge sig med at spinde garn på håndten, de ser vores store opstadvæv i udstillingen, og de får lov til at prøve at væve på vævene i caféen, så de får en fornemmelse af processen.

Vi kommer ind på uldens gode egenskaber som klædedragt. Vi hører også om andre dragtmaterialer som hør og brændenælde. I den forbindelse taler vi også om nutidens tøjmaterialer, både de naturlige og de syntetiske, samt om bæredygtighed i tøjmoden i dag. Hvad har børnene selv på?

Vi kikker nærmere på dragtmoden for mænd og kvinder i både bronze- og jernalder. Hvor kender vi den fra? Hvordan er dragterne blevet bevaret så godt?

Eleverne skal prøve at lave Egtvedpigens bluse i bronzealdersnit til sig selv af et stykke stof, hvor intet går til spilde. Eleverne skal medbringe et firkantet stykke stof, som de kan lave en bluse af. Er det lille, kan de lave en bluse til en dukke. Hvis det kan nå cirka fra albue til albue (eller håndled til håndled til lange ærmer), når de breder armene ud, kan de lave en bluse til sig selv. Materialet må gerne være uld, men da det er dyrt, kan man for eksempel købe sengetøj i genbrug eller medbringe egnede stofrester. Blusen sys naturligvis i hånden. Børnene kan sy blusen færdig på skolen i håndværk og design. Eleverne kan evt. lave en bluse to og to.

Børnene iklædes ikke jernaldertøj ved dette besøg.
Tilbydes året rundt.

Får med lam ved Hvolris Jernalderlandsby
Får med lam ved Hvolris.
Foto

Hvolris Jernalderlandsby

©

Hvolris Jernalderlandsby

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
4 timer
Pris:
Gratis
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
4., 5., 6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Håndværk og design - Design, Håndværk og design - Håndværk - forarbejdning, Håndværk og design - Håndværk - materialer, Historie - Kildearbejde, Historie - Kronologi og sammenhæng
Fag:
Håndværk og design, Historie, Natur/teknologi
Læringsmål:
Eleverne lærer om oldtidens materialer og brug af beklædning med perspektivering til nutidens fast fashion.