Sagnlandet Lejre - Stenalderbopladsen Athra

Fra istidsjæger til skovbruger

Mød Nordens første pionerer på en fantastisk rejse igennem 10.000 års forhistorie. Stenalderlivet fra hhv. Brommekultur (ca. 11.000 f.Kr.), Maglemosekultur (ca. 7.000 f.Kr.) og Ertebølletiden (ca. 4.000 f.Kr.), hvor hasselkæppe dyrkes for første gang.

Forløbet kan bookes fra uge 17 til uge 24,
samt uge 36 til uge 41.

Kontakt Sagnlandet Lejre for ledige tider

Jægerstenalderen er den længste periode i Danmarks oldtid. I Sagnlandet Lejre huser vores forskelligartede landskab rekonstruktioner fra jægerstenalderen. I hver sin ende af tidsområdet ligger to miljøer, der kommer i spil i vores undervisningsforløb: Sen-istidens rensdyrjægerteltet med navn Ranaa og Ertebølletidens fiskerboplads med navn Athra. Det er to midlertidige bopladser, der afspejler livet fra Nordens første pionerer op til en skelsættende tid, hvor jægerstenalderfolket skulle tage stilling til, om de ville blive fastboende og udvikle sig til et bondesamfund.

Bopladsen Ranaa er en 13.000 år gammel lille jagtstation fra Bromme-kulturen! Efter 100.000 års isdække, frigiver isen den danske tundra, og de første rensdyrjægere kommer på jagt efter rensdyr på sommerbesøg. Deres vinterlejr afholdes i den nordtyske parktundra imellem birke- og fyrretræer. Tæt ved en vandressource ved en is-smeltesø, rummer Ranaa to telte, hvor ét skal slås op af nyankomne jægere, et garvestativ og en kastetræbane, til jagt- & fangsttræning.

Bopladsen Athra ligger på den skovklædte bred af Langesøen, hvor kystjægerne for ca. 7.000 år siden var på flugt efter kraftige klimaændringer og skulle tilpasse sig et forandret landskab med højere vandstand og flere farvande. I vil møde et stenaldermenneske fra seminomadefolket, der har indrettet en sommerboplads, som han og hans familiegruppe vender tilbage til år efter år. Bopladsen rummer en køkkenmødding, en stor rundhytte, en sydegrube, en anløbsbro og stammebåde, men også en åben grav og et værkstedsareal til flinthugning og fiberflettearbejde.

Besøg vores stenaldermiljø, og vandre sammen med et stenaldermenneske gennem Danmarks forhistoriske landskaber og bopladser. Et landskab, der minder om senistidens tundra og den frodige løvskov, med tilhørende plante- og dyreliv og andre materielle ressourcer. Hør historien om jagt på rensdyr og hjorte og fiskefangst. Se forskellene på jagt- & fiskeudstyr, madlavningsgrej og flintredskaber på tværs af Danmarks oldtids længste periode. De rekonstruerede genstande fra stenalderen giver god mulighed for en fælles undring og undersøgen, og deres historier bliver foldet ud ved hjælp af små fortællinger.

Klassen har én instruktør i dragt og rolle som stenaldermenneske.

Forenklede Fælles Mål:

Forløbet støtter elevernes historiebevidsthed og kronologiforståelse, sætter forskelligt kildemateriale(rekonstruktioner, fortællinger og øjenvidneberetninger fra instruktørens karakterer) i spil, støtter kildekritisk analyse og giver plads til elevernes egne tolkninger og refleksion over samspil med egen livsverden.

Eleverne forholder sig til kulturgeografiske processer, der danner grundlag for menneskers levevilkår. De er med til at undersøge, perspektivere og sætter ord på deres refleksioner.

jagt med telt og trofæ
jagt med telt og trofæ
Foto

Ole Malling

©

Sagnlandet Lejre

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
2 timer
Pris:
1650 kr.
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
3., 4., 5., 6.
Kompetenceområde:
Geografi - Perspektivering, Historie - Historiebrug
Fag:
Geografi, Historie
Læringsmål:
Eleverne har mulighed for at tilegne sig viden om de forskellige faser fra stenalderen.