GASmuseet

Fra vedvarende til fossile energikilder

Energiens betydning for menneskers liv. Før, nu og i fremtiden.

Brugen af fossile energikilder - kul, olie og gas - har igennem de seneste 250 år forandret verden helt grundlæggende.

Undervisningsforløbet til udskolingen har tre elementer, der sætter fokus på fossile energikilder og de store forandringer. Det er et godt udgangspunkt for at tale om nutidens energiproblematikker og de fremtidige udfordringer. Det kan tilpasses med den enkelte faglærer ift. indhold og behov.

1. del: Oplæg, der handler om, hvordan mennesker i gamle dage indrettede sig med vedvarende energikilder og hyppige energikriser. Der er fokus på, hvordan brugen af kul, olie og gas har skabt en stabil og rigelig energiforsyning og derved sikret materiel velstand og forbedrede levevilkår for en stadig voksende global befolkning. Oplægget giver med konkrete eksempler en forståelse for energihistoriens lange linjer og den udvikling, der ligger op til den verden, vi kender.

2. del: Rundvisning med fokus på, hvordan gas-energien helt konkret var med til at forandre livet i Danmark fra 1850'erne og frem. I GASmuseets udstillinger kan man se masser af konkrete eksempler på den teknologi og de nye opfindelser, som gjorde fx lys og varme almindeligt udbredt til hele familien Danmark. Rundvisningen giver forståelse for, hvor afgørende fossil-energikilder har været for helt dagligdags ting som fx lys, varm mad og varmt vand.

3. del: Gruppearbejde med forsøg, hvor eleverne har mulighed for at eksperimentere med gasproduktion i GASmuseets sciencerum. Fx ved at fremstille gas af kul. Forsøget giver forståelse for grundlæggende kemiske processer, omsætning og lagring af energi samt forurening og miljøproblematikker.

GASmuseet Skoletjenesten undervisningstilbud

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
2 timer
Pris:
Gratis
Max deltagere:
25 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Fysik/kemi - Kommunikation, Fysik/kemi - Modellering, Fysik/kemi - Perspektivering, Fysik/kemi - Undersøgelse, Geografi - Perspektivering, Historie - Kronologi og sammenhæng, Natur/teknologi - Kommunikation, Natur/teknologi - Modellering, Natur/teknologi - Perspektivering, Natur/teknologi - Undersøgelse, Samfundsfag - Sociale og kulturelle forhold
Fag:
Fysik/kemi, Geografi, Historie, Natur/teknologi, Samfundsfag
Læringsmål:
Energi og Historie