Reventlow-Museet Pederstrup

Frihed

Kom med på den smukke herregård Pederstrup, og lær om det barske liv i 1700tallet, om magten og rigdomme - og om drømmen for frihed!

Hvor har du din frihed fra? På det yderste Lolland ligger herregården Pederstrup. Her boede Christian Reventlow. En af Danmarks rigeste herremænd, der for over 200 år siden kæmpede for den frihed du har i dag. En frihed der blev enden på herremændenes magt. 

 

Forløb 

’Frihed’ er et undervisningsforløb der sætter fokus på frihed i en kulturhistorisk udviklingskontekst. Eleverne skal først arbejde med primære kilder i det tilhørende undervisningsmateriale, som du finder her på siden som PDF.  

I besøget på herregårdsmuseet Pederstrup, møder træder i ind i Reventlow familiens storslåede stuer, og hører om deres radikale opbrud med dannelses- og menneskesyn. Temaerne spænder fra landboreformer og demokrati til køn og seksualitet. Frihed har nemlig mange former.

 

Baggrund 

For 200 år siden var Danmark i forandring. Den rige herremand, lensgreve Christian Ditlev Frederik Reventlow, fra godset Pederstrup på Lolland stod i spidsen for kampen for frihed – frihed til fattige bønder. Men den frihed han kæmpede for endte med at blive enden på de rige herremænds magt. Magten skiftede. Bønderne blev borgere og Danmark et demokrati.

Herregården Pederstrup står endnu, og historien om Christian Reventlow lever stadig. I det medfølgende undervisningsmateriale, kan I gennem primærkilder og opgaver lære mere om de forskellige forandringer. 

Skoleelever kan bl.a. afprøve 1700tallets mode.
Skoleelev prøver 1700tallets mødetøj. På Pederstrup handler det også om krop og mode. Måske I selv kan prøve kræfter med korsettet?
©

Folketidende

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1 time
Pris:
550 kr.
Yderligere priser:
550 kr. pr. påbegyndt time
Max deltagere:
25 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Historie - Historiebrug, Historie - Kildearbejde, Historie - Kronologi og sammenhæng, Samfundsfag - Sociale og kulturelle forhold
Fag:
Dansk, Historie, Samfundsfag
Læringsmål:
6. kl.: Eleven kan perspektivere egne og andres historiske fortællinger i tid og rum.

9. kl.: Eleven kan på baggrund af et kronologisk overblik forklare, hvorledes samfund har udviklet sig under forskellige forudsætninger.

Historiekanon: Stavnsbåndets ophævelse