Godskultur og kunstneriske fællesskaber i guldalderen
I enevældens første tid får købmandssønnen Jens Lauridsen fra Præstø lov til at opføre det, der skal vise sig at blive Danmarks første herregård i barok stil efter nederlandsk forbillede. Historien om Jens Lauridsen er ikke alene historien om et enestående stykke arkitektur i dansk bygningshistorie, men også fortællingen om borgerskabets nye muligheder under den nye styreform, enevælden.
Godt 200 år senere er Nysø Gods kommet i familien Stampes eje, og her åbner baronparret Henrik og Christine Stampe gæstfrit dørene til deres hjem for flere af guldalderens store kunstnere, forfattere og videnskabsmænd. Her udføres kunst, skrives eventyr, læses højt, fremføres skuespil, samtales og diskuteres, alt imens Christine Stampe som rutineret værtinde serverer alt lige fra gode vine og champagne til østers og italienske retter som suppe med parmesanost.
Med udgangspunkt i omgivelserne og haven omkring Nysø Gods samt i museets samling dykker vi i dette forløb ned i perioden 1660-1849. Eleverne præsenteres for historien om Nysø Gods og familien Stampe, hvorefter vi kommer rundt om Stampes inderkreds: H.C. Andersen, Bertel Thorvaldsen, Adam Oehlenschläger, N.F.S. Grundtvig, Henrik Steffens og J.F. Schouw.
Eleverne arbejder undervejs med begreber som enevælde, guldalder, godskultur, samfundsmagt og frisind og får til sidst også et indblik i den nye tid, der snart banker på døren med grundlovens indførelse i 1849. De historiske linjer sættes løbende i perspektiv til elevernes egen samtid.
SIKKERT IFT. CORONA
Vi ønsker at give skolerne et godt tilbud i corona-tiden. Alle vores undervisningstilbud er sikre ift. corona-restriktionerne:
- Der er kun én klasse på besøg ad gangen
- Der er ingen andre besøgende, når skoletjenesten er åben
- Vi spritter af undervejs, holder afstand, og vores formidler bruger mundbind og/eller visir, når der er behov for det
- En del af undervisningsforløbene foregår udendørs i den friske luft
Thorvaldsen Samlingen på Nysø ligger ved Nysø Gods i Præstø (Vordingborg Kommune).
