Griseri i svinestien
Der er flere grise i Danmark, end der er mennesker. Alligevel kender de fleste af os mest grisen som separate, vakuumpakkede dele i supermarkedets kølebokse.
I dette undervisningsforløb kommer vi helt tæt på grisen som nyttedyr op igennem tiden; fra jægerstenalderens jagt på vildsvin i skovene, til nutidens stor-eksport, med særligt fokus lagt på grisens betydning for jernaldermennesket.
Vi holder desværre ikke grise i Jernalderlandsbyen, dertil er vores skov for lille, men vi holder af dyret og ved en masse om det.
Undervejs i forløbet vil vi kikke nærmere på grisens skind og indvendige dele. Holde et ægte grisehjerte i hånden, skære det op og få et kik indeni. Hvad kan grisen bruges til ? Hvordan blev kødet opbevaret i en tid uden køleskab og fryser? Og hvordan har den opnået sin særstatus som julegris?
Som kreativ opgave vil vi forme små grise-offerkar efter fund fra jernalderen, eller fremstille små vildsvin i læder.
Ved bålets skær vil der blive fortalt om Frej og hans galt Gyldenbørste , og der afsluttes med smagsprøver, vi har tilberedt i løbet af dagen. Vi drikker af Bragebæret og der aflægges løfter ved "sonargalten".