Thorvaldsen Samlingen på Nysø

H.C. Andersen og herregårdene

H.C. Andersen besøgte mere end 30 herregårde i sit liv, og hos familien Stampe på Nysø og Christinelund i Præstø kom han henover 27 år. Når H.C. Andersen tog fra hovedstaden og ud på landet var det for at besøge venner, men også for at blive inspireret til at skrive sine eventyr. For H.C. Andersen er herregårdene en "fe-verden", som han kalder det, en evig kilde til inspiration.
På Nysø og Christinelund oplever H.C. Andersen både guddommelig inspiration, men også de standsforskelle, han blev vidne til - og det ser vi i hans eventyr fra besøgene her.

Hvad er en herregård? Hvem bor her? Og hvorfor kom en digter som H.C. Andersen på mere end 30 herregårde i sit liv? Det er nogle af de spørgsmål, som eleverne undersøger, når de i dette forløb dykker ned i H.C. Andersens besøg hos familien Stampe på Nysø og Christinelund ved Præstø. 

Her på landet oplever H.C. Andersen den storslåede natur i Nysø Have og i skovene og ved stranden ved Præstø Fjord. Han bliver inspireret til at skrive og skriver blandt andet sit første udkast til eventyret "Nattergalen" ved at gå i Nysø Have og kigge ud over den smukke Præstø Fjord. Herregårdens have er en "fe-verden" fuld af inspiration. 

Senere oplever Andersen også, hvordan der på den store herregård kan være forskel på folk. Herskabet og tjenestefolkene. Og imellem herskabets folk - de adelige og de borgerlige - kan der også være forskel. H.C. Andersen oplever standsforskelle, og det inspirerer ham til det spændende eventyr "Der er forskel" om den yndige æblegren og den fandens tidsel. 

I forløbet kommer eleverne både ud og mærke den storslåede natur og skal ordjagt og selv finde ord i naturen, og de skal også arbejde med standsforskellene på en herregård ud fra eventyret "Der er forskel". Heldigvis rammer solens stråler alle! 

H.C. Andersen

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
2 timer
Pris:
750 kr.
Yderligere priser:
Gratis for folkeskoler i Vordingborg Kommune

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
4., 5., 6.
Kompetenceområde:
Dansk - Fortolkning, Dansk - Fremstilling
Fag:
Dansk
Læringsmål:
Er på vej ...