Heerup Museum

JEG ER SGU' MIN EGEN!

I forbindelse med udstillingen DET VAR KATTENS, som åbner d. 7. februar 2020, tilbyder Heerup Museum et kreativt værkstedsforløb, hvor eleverne stifter bekendtskab med en farverig kunstner og arbejder ekspressivt med linoleumssnit.

Værkstedsforløbet “Jeg er sgu min egen!” starter med en dialogbaseret omvisning i udstillingen med fokus på Henry Heerups genkendelige streg og billedunivers. Heerup arbejdede hele livet med grafiske udtryksformer og enkle, fortællende symboler som bl.a. cyklen, nissen og hjertet. Også katten var en fast følgesvend i hans liv og kunst, hvor den både optræder som finurlig hverdagsskildring og indgår i komplekse fortællinger om menneskelige roller, relationer og det at være sig selv. Sammen går vi på opdagelse i udvalgte malerier og linoleumssnit for at se nøje på kattens komplekse væsen, der trækker på gamle folkefortællinger, eventyr og overtro. Katten, der er kendt for at være helt sin egen, kan det ene øjeblik være et elsket kæledyr med blød, indbydende pels, og det næste øjeblik en vild jæger med spidse klør og skarpe tænder, og den forbindes ofte med noget mystisk eller ildevarslende. Med afsæt i billedsamtalen om, hvordan kattens identitet og symbolik udtrykkes i kunsten, skal eleverne arbejde videre med deres eget grafiske værk i linoleum.

I det kreative værksted skal klassen arbejde med stregens mange mulige udtryk og omsætte inspirationen fra Heerups og andre danske kunstneres katteskildringer til personlige fortællinger. Eleverne starter med at observere og skitsere enkelte motiver med henblik på at overføre og sammensætte dem på linoleumspladen. Herefter skal de hver især beslutte, hvordan stregerne skal skæres for at udtrykke ét af kattens mange karaktertræk som enten vilddyr, rovdyr, natdyr eller husdyr. Således skal eleverne omsætte idéer og betydninger i linoleumspladen i arbejdet med et personligt udtryk. Undervejs snakker vi om linjer, kontraster, baggrund, spejlvendinger og gentagelser af former/figurer. Med skæreværktøj bearbejder vi den bløde linoleumsplade, til det endelige snit er færdigt, for til sidst at trykke de fantasifulde, farefulde og mystiske kattefortællinger på silkepapir.

"Perserkatten Goya" af Albert Bertelsen. Venligst udlånt af Vejle Kunstmuseum
"Perserkatten Goya" af Albert Bertelsen. Venligst udlånt af Vejle Kunstmuseum.
©

Vejle Kunstmuseum

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
2 timer
Pris:
720 kr.
Yderligere priser:
Nedsat pris à 200 kr. for skoler i Rødovre Kommune.
Max deltagere:
25 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Billedkunst - Billedanalyse, Billedkunst - Billedfremstilling, Billedkunst - Billedkommunikation
Fag:
Billedkunst, Dansk, Håndværk og design
Læringsmål:
FORLØBET OPFYLDER FØLGENDE FÆRDIGHEDS- OG VIDENSMÅL FOR FAGET BILLEDKUNST EFTER 5. KL.:

Eleven har viden om visuelle symbolers betydning, eleven har viden om billeders kommunikative funktion, eleven har viden om balance og rytme i billedudtryk, eleven har viden om farvers betydning i en kulturel kontekst, eleven kan tegne helheder og detaljer ud fra iagttagelser, eleven har viden om iagttagelses- og tegnemetoder, eleven kan fremstille billeder med trykteknikker, eleven har viden om højtryk, plantryk og dybtryk.