Thorvaldsen Samlingen på Nysø

Jul med Thorvaldsen

Eleverne hører om dengang, Thorvaldsen holdt jul hos familien Stampe på herregården Nysø. Undervejs hjælper de med at tegne og klippe Thorvaldsens harlekinfigurer til juletræet, og de smager julesmåkager a la dem, Thorvaldsen selv designede til træet i julen 1839.

Stemningen er munter og fyldt af barnlig glæde og forventning, da baronesse Christine Stampe juleaftensdag 1839 kommer ind i stuen med bakken fyldt af kagedej – hun vil forme kager til juletræet, så der er noget at kæmpe om, når træet sent juleaften gives til plyndring. Den verdensberømte billedhugger Bertel Thorvaldsen er til stede i stuen sammen med familiens børn, og til stor fornøjelse for både børn og voksne griber Thorvaldsen nu en af sine modellerstokke og designer forskellige figurer i kagedejen – damer, dyr og makaronispisere.  

Eleverne hører i dette forløb om julen på herregården Nysø i 1800-tallet. Her underholder Thorvaldsen med sine kagedesign, kammerjomfru Høbye laver æbleskiver med æblemarmelade, og Christine Stampe står selv for julegåsen og gør klar til den store aften. Vi ser på Thorvaldsens kunst – især de værker, han lavede ved jule- og vintertide på Nysø. Undervejs i fortællingen tegner og klipper eleverne Thorvaldsens figurer Harlekin og Pulcinella, som han også pyntede juletræet med. Eleverne smager på julesmåkager a la dem, Thorvaldsen designede til træet i 1839. 

Inden eleverne tager hjem, går vi også en tur i Nysøs smukke have, som er skøn ved jule- og vintertide.  

Undervisningsforløbet er gratis for folkeskoleelever fra Vordingborg Kommune via Åben Skole. 

Thorvaldsen: Juleglæde i himlen, 1842.
Thorvaldsen: Juleglæde i himlen, 1842.
©

Thorvaldsen Samlingen på Nysø

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
2 timer
Pris:
750 kr.
Yderligere priser:
Gratis for folkeskoler i Vordingborg Kommune via Åben Skole.

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
3., 4., 5.
Kompetenceområde:
Billedkunst - Billedanalyse, Billedkunst - Billedfremstilling, Billedkunst - Billedkommunikation, Historie - Historiebrug, Historie - Kronologi og sammenhæng
Fag:
Billedkunst, Historie
Læringsmål:
Er på vej ...