Museum Sønderjylland - Arkæologi

Kongelig føde og bondemad

Med udgangspunkt i kogebøger og opskrifter fra middelalderen og renæssancen, fremstiller eleverne et måltid i museets lille bulhus der er en rekonstruktion af et bondehus fra 15-1600-tallet.
Undervisingen foregår delvis udenfor og fra april-oktober.

Indretningen er enkel og sparsom. Her er et jordgulv, et åbent ildsted, intet loft og næsten ingen møbler. Der vil blive fremstillet mad fra det finere renæssancekøkken, men også brød, grød og oste, som stod på bondens menukort. Alt mad tilberedes over åben ild og i rekonstruktioner af lertøj fra 1500-tallet. Undervejs i forløbet vil der naturligvis blive fortalt om datidens mad, krydderier og råvarer. I sæsonen hentes der grønne krydderurter i museets renæssancehave. 

Litteraturforslag. 
Bi Skaarup: "Renæssancemad - Opskrifter og køkkenhistorie fra Christian IV's tid". 
Bente Leeds bog "Danskernes mad i middelalderen - smag selv".

Hvornår
April - oktober, tirsdag - fredag kl. 9 - 15.

Kongelig føde

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
4 timer
Pris:
1800 kr.
Yderligere priser:
Prisen er inkl. mad
Max deltagere:
30 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
0., 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9.
Fag:
Dansk, Historie, Innovation og entreprenørskab, Madkundskab, Natur/teknologi
Læringsmål:
Eleverne får indsigt i og viden om, datidens råvarer og tilberedningsmetoder.

Eleverne får en sanselig oplevelse af både maden (smag, lugt) og tilberedningsmetoden (røglugt, varme og kulde).

Der fremstilles et måltid mad til hele klassen

At eleverne får forståelse for andet mad end de kender og opnår en viden og kulturforståelse for andre vaner og metoder omkring mad.