Heerup Museum

KRADSE KATTESTREGER!

I forbindelse med udstillingen DET VAR KATTENS, som åbner d. 7. februar 2020, tilbyder Heerup Museum et kreativt værkstedsforløb, hvor eleverne stifter bekendtskab med en farverig kunstner og arbejder ekspressivt med symboler og linoleumssnit.

Værkstedsforløbet “Kradse kattestreger!” starter med en dialogbaseret omvisning i udstillingen med fokus på Henry Heerups genkendelige streg og billedunivers. Heerup arbejdede hele livet med grafiske udtryksformer og enkle, fortællende symboler i en leg med både det figurative og det abstrakte. For Heerup var katten, ligesom nissen og cyklen, en fast følgesvend i livet og kunsten, hvor den blev et stærkt symbol. Sammen går vi på opdagelse i de fantasifulde malerier og linoleumssnit for at se nøje på kattens komplekse væsen, der trækker på gamle folkefortællinger, eventyr og ikke mindst overtro. Katten, der jager om natten og har mange personligheder, er det ene øjeblik et elsket kæledyr med blød, indbydende pels og det næste øjeblik et lunefuldt vilddyr med spidse klør og skarpe tænder, og den forbindes derfor ofte med noget mystisk eller overnaturligt. Med afsæt i kattens symbolik og karakteristiske udseende – de trekantede ører, skrå øjne og den lange livlige hale – skal eleverne skabe deres eget grafiske værk i linoleum.

Klassens besøg fortsætter i det kreative værksted, hvor eleverne med inspiration fra kattens væsen og lyst til at hvæsse sine skarpe klør skal ridse og snitte udvalgte symboler i linoleum og arbejde med stregens mange mulige udtryk. Hver elev skal omsætte inspirationen fra Heerups fantasifulde skildringer af kattens væsen og form til en personlig fortælling.

Eleverne starter med at observere og skitsere enkelte motiver med henblik på at overføre og sammensætte dem på linoleumspladen. Herefter skal eleverne hver især beslutte, hvordan stregerne skal ridses, snittes og skæres, for at ét af kattens mange karaktertræk som enten vilddyr, rovdyr, natdyr eller husdyr formgives og udtrykkes. Således skal eleverne omsætte og visualisere idéer og betydninger i linoleumspladen i arbejdet med et personligt udtryk. Undervejs snakker vi om linjer, kontraster, baggrund, spejlvendinger og gentagelser af former/figurer. Med skæreværktøj bearbejder vi den bløde linoleumsplade, til det endelige snit er færdigt, for til sidst at trykke værkerne på papir og se, hvilke fantasifulde, farefulde og mystiske kattefortællinger der nu har taget form!

"Hjertepigen og katten" (1978) af Henry Heerup. Privateje.
"Hjertepigen og katten" (1978) af Henry Heerup. Privateje.
©

Heerup Museum

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
2 timer
Pris:
720 kr.
Yderligere priser:
Nedsat pris à 200 kr. for skoler i Rødovre Kommune.
Max deltagere:
25 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
3., 4., 5., 6.
Kompetenceområde:
Billedkunst - Billedanalyse, Billedkunst - Billedfremstilling, Billedkunst - Billedkommunikation
Fag:
Billedkunst, Dansk, Håndværk og design
Læringsmål:
Forløbet opfylder følgende færdigheds- og vidensmål for faget billedkunst efter 2. kl.:

Eleven kan tegne ud fra idéer og oplevelser, eleven har viden om grafiske tegne- og trykkemetoder, eleven kan samtale om billeders opbygning og indhold, eleven kan udtrykke sig grafisk med våde og tørre farver, eleven kan redegøre for billedsymbolers betydning.

Forløbet opfylder følgende færdigheds- og vidensmål for faget billedkunst efter 5. kl.:

Eleven har viden om visuelle symbolers betydning, eleven har viden om billeders kommunikative funktion, eleven har viden om balance og rytme i billedudtryk, eleven har viden om farvers betydning i en kulturel kontekst, eleven kan tegne helheder og detaljer ud fra iagttagelser, eleven har viden om iagttagelses- og tegnemetoder, eleven kan fremstille billeder med trykteknikker, eleven har viden om højtryk, plantryk og dybtryk.