Industrimuseet Frederiks Værk & Knud Rasmussens Hus

Krudt og kugler for de små på Krudtværksmuseet

Krudtværksmuseets museumsværter byder børnehave- og dagplejegrupper velkommen til en guidet rundtur i krudtets farlige produktionsfaser. Kom og hør de spændende fortællinger om, hvordan man laver krudt, kugler og kanoner.

Børnegruppen modtages af museets værter, der tager dem med rundt på det store område. Fabrikshusene ligger som perler på en snor langs med kanalen. Her kan børnene se de gamle maskiner arbejde, høre vandhjulene og selv prøve nogle af de mere simple værktøjer. De hører om, hvordan man fremstiller krudt, hvad det bruges til, og hvor farlig en arbejdsplads det var. 

Museet tilbyder også et legetema med udgangspunkt i Krudtværkets og arbejdernes historie. Børnene kan prøve ”sivskoræs”, ”kanonkuglekast” og ”krudttøndetrilning”. En anden mulighed er en skattejagt på museet med tilhørende præmier. Disse to arrangementer egner sig desuden fortrinligt til større arrangementer. Der er borde og bænke, så børnene kan spise medbragt mad i de skønne omgivelser.

Sæson og åbningstid:
1. juni til 31. august kl. 11-16

Kontakt museets administration for mulighed for rundvisning uden for sæson og normal åbningstid.

Krudtmøllerne er helt enestående af deres art. De ligger som perler på en snor langs begge sider af kanalen. Her kan man i mere end en halv snes velrestaurerede bygninger se de gamle maskiner arbejde - nogle drives af vandhjul, andre af elektromotorer. Man får et godt indblik i krudtfremstillingens historie og erfarer, at det for arbejderne har været en livsfarlig beskæftigelse. Risikoen for eksplosioner kan også aflæses i selve landskabet – i form af beskyttelsesvolde og høje træer, hvis funktion det var at opfange vragdele og afrevne lemmer, når det gik galt.

 

Krudtværket blev grundlagt af generalmajor J.F. Classen i 1758. Værket fremstillede krudt til militære og civile formål gennem mere end 200 år og var i funktion til 1965. Der er tale om et velbevaret kulturmiljø, hvilket medvirkede til, at kulturministeren i 2007 tildelte Frederiksværk status som ét af Danmarks 25 fineste industriminder. En del af området er hjemsted for private virksomheder og mange af kommunens foreninger. Den ældste del af krudtværksområdet er i dag museum. Nogle få skridt fra selve krudtmøllerne ligger to oprindelige dele af komplekset, nemlig Trækulsbrænderiet og Svovl- og Salpetermagasinet, begge opført i 1760’erne. Til museet hører også Bomuldstørreriet, opført i 1886, da værket begyndte at producere røgsvagt krudt.

Børn på Krudtværksmuseet
©

Industrimuseet Frederiks Værk

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
75 min.
Pris:
500 kr.
Max deltagere:
25 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Dagtilbud
Alderstrin:
4, 5, 6
Faciliteter:
  • Mulighed for at spise medbragt mad
  • Mulighed for toiletbesøg
Læreplanstemaer:
  • Alsidig personlig udvikling
  • Krop, sanser og bevægelse
  • Kultur, æstetik og fællesskaber
  • Natur, udeliv og science
Læringsmål:
Besøget på Krudtværksmuseet understøtter, at børnene får en alsidig kulturel oplevelse, både som tilskuere og aktive deltagere, som stimulerer børnenes engagement og nysgerrighed for produktionsfaser og lokalhistorie.