Give-Egnens Museum

Livet som hedebonde i starten af 1900-tallet

At eleverne får viden til forståelse af datidens livsvilkår og det nøjsomme liv, og at der derved skabes ramme og rum for perspektivering af elevernes eget liv.

Udgangspunktet er den nøjsomhed og opfindsomhed, der dengang var et grundvilkår. På museets indendørs hedebondegård tages fat på menneskenes liv – mændenes, kvindernes og ikke mindst børnenes – alle har vigtige opgaver også i arbejdet med dyrene og driften af jorden. 

Undervisningsforløbet er ikke fast men følger årets gang på landet. 

I det historiske køkken fornemmes livet i brændekomfurskøkkenet. Her aktiveres eleverne i arbejdet ved brændekomfuret og øvrige pligter. 

Byen/stationsbyen har været en del af livet for landbefolkningen og den besøges i handels- og håndværksafdelingen. 

Litteraturforslag: 
Børnebøger som Karen fra Hedegården af Hjørdis Varmer og "Esben bøgerne" af Knud Erik Petersen er et godt udgangspunkt for klasser fra hovedskolen. For den avancerede overbygningsklasse samt gymnasieklasser kan foreslås Hedens Hemmeligheder: Livsvilkår i Vestjylland 1750-1900 af Poul Henningsen. 

Vægten i besøget lægges der, hvor det enkelte hold ønsker det. Arbejdes der med særlige emner (eksempelvis uld/tekstil, mad, skolegang osv.) bygges besøget op omkring dette ligesom der kan tilrettelægges særlige aktiviteter som skolestue, høst med le og kratte, uldbearbejdning mm. 

Fortælleform, sprogniveau og indhold tilpasses de besøgendes alder og niveau. 

Markarbejde

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
2½ time
Pris:
1100 kr.
Max deltagere:
25 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Ungdomsuddannelse
Ungdomsuddannelse:
HF, HHX, HTX, STX, VUC
Fag:
Dansk, Historie, Samfundsfag

Se alle tilbud fra: