Herningsholm Museum

Magtfulde herremænd og husfruer

Magtforhold, enevælde og Christian 4. Et undervisningsforløb, hvor eleverne i mødet med en række herremænd følger udviklingen fra adelsvælde til enevælde. Et særligt fokus ligger på de magtforhold, som gjorde sig gældende i de fire stænder: bønder, borgere, adelige og de gejstlige. Undervejs møder vi også husfruen, der klager til kong Christian 4. over de hjemlige forhold på herregården Herningsholm.

Dette undervisningsforløb ønsker at inspirere til læring om samspillet mellem fortid, nutid og fremtid. At formidle de magtforhold, som fandtes under adelsvældet og det efterfølgende enevælde. Samt en fokus på de farer, der truede landet både internt og eksternt. De farer, der i sidste ende var en medvirkende årsag til indførelsen af enevælden. 

En rød tråd i forløbet er de fire stænder; bønder, borgere, adelige og gejstlige. Hvordan kom magtforholdet til udtryk mellem de forskellige stænder? Med udgangspunkt i en konkret sag mellem en herremand og hans hustru, der endte med klager til Christian 4., undersøger vi magtens konsekvenser. Heri brugen af et kyskhedsbælte. Det hele relateres til elevernes egen hverdag igennem refleksioner om magt og forsvar i nutiden. 

Ønsket er at inspirere til en fortrolighed med dansk historie med et afsæt i den adelstand, der bosatte sig i Herningområdet i 1576. Via refleksion og dialog vil vi styrke elevernes evne til at omsætte områdets historiske fortællinger til fremtidsrefleksioner. 

Forløbet afvikles på herregården Herningsholms fantastiske omgivelser og bygning, hvor historien kommer helt tæt på. Lukker vi øjnene her, kan vi bruge fortiden til at forstå os selv i nutiden. Og hvad hvis vi kigger ud i verden? Hvordan ser det ud med magtforhold i nutiden, nationalt og globalt? 

Der var en overflod af mad og rigdomme hos adlen.
Der var en overflod af mad og rigdomme hos adelen.
Foto

Maja Theodoraki

©

Museum Midtjylland

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1 time
Pris:
600 kr.
Max deltagere:
25 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Historie - Historiebrug, Historie - Kildearbejde, Historie - Kronologi og sammenhæng, Samfundsfag - Sociale og kulturelle forhold
Fag:
Historie, Samfundsfag
Læringsmål:
Reformationen
Statskuppet 1660
Adelsvælde
Enevælde