Næstved Kommune - Åben Skole

Marinering af kød – foodlab NGH

Besøg Næstved Gymnasium og HF til et fedt forløb om madkemi. Marinering er en velkendt proces inden for fødevarefremstilling. Marinering af kød er oprindeligt konserveringsmetoder, der har været benyttet tilbage i historien, længe før nedfrysning var muligt. Hvorfor anvendes marinering? Hvilke processer sker ved en marinering?

Forløbet starter med en introduktion til madkemi og foodlab. Eleverne bliver præsenteret for anvendelsen af foodlab, og hvordan foodlab kan bruges til at visualisere kemiske og biologiske processer.

Efter præsentationen bliver eleverne introduceret for teorien bag dagens forløb. Forløbet vil have fokus på kemiske og biologiske processer ved marinering.

Til marinering af kød anvendes kemiske og biologiske processer som syre og baser og enzymer. En marinering vil ændre på kødets struktur og gøre kødet mere mørt. Ligeledes kan kødets struktur også ændres ved varmebehandling.

Forløbet vil undersøge, hvordan syrer og baser og enzymer påvirker kød, og ved forskellige metoder bestemme effektiviteten af marineringen. Der arbejdes ud fra den naturvidenskabelige metode, hvor en faktor ændres ad gangen.

Efter udførelsen af eksperimentet i foodlab behandles resultaterne, og effektiviteten af marineringen bestemmes.

Forløbet kan udvides til også at omfatte fremstilling af vegetarisk ”kød”.

Nøgleord: Enzymers opbygning, enzymers virkemåde, pH, syre-base-kemi, syre-base-reaktion.

foodlab

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
4 timer
Pris:
Gratis

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
7., 8., 9.
Kompetenceområde:
Biologi - Undersøgelse, Biologi - Perspektivering, Fysik/kemi - Undersøgelse, Madkundskab - Madlavning, Madkundskab - Måltid og madkultur
Fag:
Biologi, Fysik/kemi, Madkundskab, Uddannelse og job
Læringsmål:
Anvende naturvidenskabelige metoder til at opstille og undersøge hypoteser.

Undersøge udvalgte kemiske og biologiske processer ved tilberedning af mad.

Eleven kan forklare enkelte hypoteser ud fra resultater og teori.