Museum Sønderjylland - Arkæologi

Med vandrestok og grydeske gennem middelalderen

En sanselig byvandring, der begynder i gaderne og slutter i madskålen. Vi begynder på Torvet midt i Haderslev til byvandring og slutter ved museet i den anden ende af byen . På museet får eleverne middelaldertøj på og sammen fremstiller de i kopier af middelalderkøkkengrej et måltid til klassen i museets bulhus fra 1500-tallet.

Gennem vandringen i Haderslev bykerne får eleverne bogstaveligt talt middelalderen ind under huden. De mærker byens gadeforløb gennem fodsålerne, får fortællingerne om byens borgere og huse lige der, hvor det skete. Undervejs får eleverne små samarbejdsopgaver: De skal smage på krydderurter fra apotekets have, se på gamle bykort mm.  Byvandringen på ca. 2 km slutter ved museet. Her får pigerne kyse og drengene hat og alle forklæde på. Med udgangspunkt i opskrifter fra middelalderen fremstiller eleverne i kopier af middelalderkøkkengrej et måltid til klassen i museets bulhus fra 1500-tallet. Indretningen er spartansk. Her er kun et jordgulv, åbent ildsted og næsten ingen møbler. Eleverne skal arbejde sammen og i løbet af 3 timer, bliver der fremstillet mad fra det finere renæssancekøkken men også brød, grød og oste, som stod på bondens bordUndervejs i forløbet vil der naturligvis blive fortalt om datidens mad, krydderier og råvarer. I sæsonen hentes der grønne krydderurter i museets renæssancehave. 

Litteraturforslag. 
Bi Skaarup: "Renæssancemad - Opskrifter og køkkenhistorie fra Christian IV's tid". 
Bente Leeds bog "Danskernes mad i middelalderen - smag selv".

Hvornår
April - november tirsdag - fredag mellem kl. 8.30 - 15.

Middelaldermad laves i kopier af lerkar fra middelalderen og over åben ild.
Middelaldermad laves over bål
Foto

Museum Sønderjylland

©

Museum Sønderjylland

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
4 timer
Pris:
Gratis
Yderligere priser:
Prisen er inkl. mad
Max deltagere:
30 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
4., 5., 6., 7., 8., 9.
Kompetenceområde:
Dansk - Lytning, Historie - Historiebrug, Madkundskab - Madlavning
Fag:
Dansk, Elevernes alsidige udvikling, Historie, Innovation og entreprenørskab, Madkundskab, Natur/teknologi
Læringsmål:
Eleverne får indsigt i og viden om, datidens råvarer og tilberedningsmetoder.

Eleverne får en sanselig oplevelse af både maden (smag, lugt) og tilberedningsmetoden (røglugt, varme og kulde).

Der fremstilles et måltid mad til hele klassen

At eleverne får forståelse for andet mad end de kender og opnår en viden og kulturforståelse for andre vaner og metoder omkring mad.