Museerne Helsingør

Mødet mellem kulturer - Helsingørtapetet fortæller historierne

"Helsingørtapetet har en stærk og ligefrem magnetisk fastholdende måde at fortælle historie på. Her er det ikke overleveringer, men autentiske begivenheder oplevet af ens egne naboer i deres oprindeligt hjemlige omgivelser, under voldsomme omvæltninger, flugt ankomst, asyl og indflytning i det for dem fremmede danske samfund. Det er fremstillet i enkle klare billeder på det fine lærred." Berlingske Tidende

Forløbet foregår i udstillingens stemningsfulde rum på bløde mellemøstlige tekstiler, madrasser og tæpper og med etnisk musik i ørerne.

Med afsæt i små dilemmaer, billedfortællingerne på tapetet og kreative broderiaktiviteter får eleverne en oplevelse af at være den flygtningen der møder en fremmed kultur. På den baggrund reflekterer de over, hvordan de bedst kan byde flygtninge velkommen i klassen eller hjemme på vejen.

Det er desværre evigtgyldige dilemmaer vi tager under luppen i dette forløb. Hvor tapetet viser konflikten i Jugoslavien og i Palæstina, er det samtidig repræsentative historier og oplevelser for syriske eller afrikanske flygtninge, der ankommer til danske byer og bliver en del af vores lokalsamfund.

Vi interesserer os for kulturmøderne i de unges perspektiv og stiller mange åbne værdispørgsmål

Baggrundsinformation:

Helsingørtapetet er et 31 m langt vægtæppe, der via broderede motiver og korte sætninger, fortæller flygtninges personlige historier om livet i hhv. Palæstina og Eks-Jugoslavien; Livet i et fredeligt land; De konflikter der førte til krig; Flugt; Livet i flygtningelejre; Ankomsten til Helsingør og mødet med danskerne og den danske kultur. Helsingørtapetet er lavet af 37 flygtningekvinder fra 12 forskellige lande i et kommunalt integrationsprojekt fra 2001-2003. Helsingørtapetet er inspireret af det franske Bayeuxtapetet og det svenske Pilgrimstapet. Det har været vist på kunstudstillinger i hele Danmark, men er nu kommet 'hjem' til Helsingør.

Velkommen til vores kultur.
Elever i dyb koncentration om deres egen fortolkning af et broderi med et budskab
Foto

Museerne Helsingør

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1½ time
Pris:
400 kr.
Yderligere priser:
I perioder tilbydes Helsingør Kommunes skoler forløbet gratis gennem programmet Kulturens Børn
Max deltagere:
26 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Billedkunst - Billedkommunikation, Dansk - Fortolkning, Dansk - Kommunikation, Håndværk og design - Design, Historie - Kronologi og sammenhæng, Samfundsfag - Sociale og kulturelle forhold
Fag:
Billedkunst, Dansk, Håndværk og design, Historie, Samfundsfag
Læringsmål:
-