Koldkrigsmuseum Stevnsfort ved Skoletjenesten Østsjællands Museum

NATO's forpost

En dialogbaseret rundvisning om Stevnsforts rolle i NATO

Stevnsfort lå i første række i Den Kolde Krig. Her overvågede man fjendens skibstrafik og her skulle man stoppe fjendtlige bombefly fra at nå mål i hovedstaden og det øvrige Sjælland, hvis krigen kom.

Undervisningsforløbet tager afsæt i en rundvisning på Stevnsfort. Undervisningsforløbet har fokus på den sidste del af Den Kolde Krig i 1980’erne, hvor luftforsvarsbatteriet kom til Stevns. De studerende kommer ned i Stevnsfort underjordiske gange, hvor de får indblik i, hvordan Danmark og Stevnsfort spillede en aktiv rolle under Den Kolde Krig.

Vi ser på Stevnsfort som både produkt og medskaber af Den Kolde Krig og med konkret udgangspunkt i fortets funktion, diskuteres den sikkerhedspolitiske situation i Danmark og internationalt igennem medlemskabet af NATO. Vi perspektiverer forløbet ved, at diskutere Danmarks aktuelle indre og ydre sikkerhedspolitik.

Det ville være oplagt at afvikle dette forløb som et tværfagligt undervisningsforløb mellem historie og samfundsfag. Det kan desuden anbefales, at forløbet enten anvendes som optakt til eller afslutning på et forløb om Den Kolde Krig hjemme på skolen, da den giver et godt indblik i Danmarks rolle i koldkrigskonflikten.  

 

Koldkrigsmuseum Stevnsfort
Koldkrigsmuseum Stevnsfort
Foto

Koldkrigsmuseum

©

Koldkrigsmuseum

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
2 timer
Pris:
1200 kr.
Max deltagere:
30 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Ungdomsuddannelse
Ungdomsuddannelse:
HF, HHX, HTX, STX
Fag:
Historie, Samfundsfag
Læringsmål:
Forløbet leder hen imod, at de studerende bliver i stand til at:

- Opnå kendskab til Den Kolde Krig - før, under og efter.
- Opnå kendskab til Stevnforts funktion for Danmark og NATO.
- Opnå kendskab til konflikten mellem NATO og WAPA.
- Opnå kendskab til et læringsrum, hvor alle kan være med.