NATO's forpost
Stevnsfort lå i første række i Den Kolde Krig. Her overvågede man fjendens skibstrafik og her skulle man stoppe fjendtlige bombefly fra at nå mål i hovedstaden og det øvrige Sjælland, hvis krigen kom.
Undervisningsforløbet tager afsæt i en rundvisning på Stevnsfort. Undervisningsforløbet har fokus på den sidste del af Den Kolde Krig i 1980’erne, hvor luftforsvarsbatteriet kom til Stevns. De studerende kommer ned i Stevnsfort underjordiske gange, hvor de får indblik i, hvordan Danmark og Stevnsfort spillede en aktiv rolle under Den Kolde Krig.
Vi ser på Stevnsfort som både produkt og medskaber af Den Kolde Krig og med konkret udgangspunkt i fortets funktion, diskuteres den sikkerhedspolitiske situation i Danmark og internationalt igennem medlemskabet af NATO. Vi perspektiverer forløbet ved, at diskutere Danmarks aktuelle indre og ydre sikkerhedspolitik.
Det ville være oplagt at afvikle dette forløb som et tværfagligt undervisningsforløb mellem historie og samfundsfag. Det kan desuden anbefales, at forløbet enten anvendes som optakt til eller afslutning på et forløb om Den Kolde Krig hjemme på skolen, da den giver et godt indblik i Danmarks rolle i koldkrigskonflikten.
