MUNDU - center for global dannelse

Nguem Nguem

Få besøg af Cheikhou Diarra og Jeanette Westh fra MUNDU, som står bag undervisningsmaterialet "NGUEM NGUEM - tro og traditioner i Senegal". De bringer temaerne fra dette materiale i spil på en sjov og spændende måde, der aktiverer alle sanser.

Cheikhou er herboende senegaleser, han er professionel danser og musiker, og muslim. Jeanette har besøgt Senegal flere gange for at researche til materialet. Hun er uddannet teolog og har siden arbejdet med global undervisning. Med deres forskellige baggrunde kan de to sætte gang i en engagerende samtale om tro, traditioner og værdier med udgangspunkt i en senegalesisk kontekst og perspektiv til elevernes egen.

Vi breder farvestrålende senegalesiske tæpper ud på gulvet og inviterer eleverne til at sidde på dem. Mens hibiscusteen simrer på et lille gasblus i hjørnet af klasselokalet, og de modige elever smager på den tørre, syrlige frugt fra Senegals nationaltræ baobab, tager vi hul på temaerne. Cheikhou fortæller om sin barndom og opvækst i hjemlandet, og Jeanette om samfundsforhold i Senegal og Afrika generelt. Lige så stille sporer vi os ind på det, der gør Senegal særligt interessant: Det velfungerende demokrati og den fredelige sameksistens mellem religionerne. Det bliver undervejs til spændende snakke om store og små emner: Afrika og Europa, fattigdomsflygtninge, ytringsfrihed og fri presse, fodbold og rapmusik, uddannelse, Grundtvig og medmenneskelighed, naturmedicin og sort magi; OG hvor lang tid det tager at gro dreadlocks så lange som Cheikhous(!). Når vi trænger til afveksling fra at lytte og snakke, ser vi en lille film fra Senegal eller vi lærer nogle vestafrikanske moves af Cheikhou.

Gæstelærerforløbet om tro og traditioner i Senegal giver eleverne en global indgangsvinkel til at beskæftige sig med centrale temaer i blandt andet kristendomskundskab. Nguem-nguem [n'gæm-n'gæm] betyder tro på wolof, et af sprogene i Senegal. Tro i allerbredeste forstand. Senegalesernes måde at tro på rejser mange spændende spørgsmål: Om tolerance på tværs af kulturer og religioner. Om værdier og traditioners betydning for samfundets sammenhængskraft og befolkningens livskvalitet. Og om definitionen af et godt og rigt liv. Disse spørgsmål handler dette forløb om.

Undervisningssituation med Nguem Nguem
©

MUNDU

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Pris:
2800 kr.
Yderligere priser:
+ transportudgifter. Prisen dækker, at skolen får besøg af to formidlere. Det er gratis at anvende materialet.
Max deltagere:
35 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Kristendomskundskab - Ikke-kristne religioner..., Kristendomskundskab - Livsfilosofi og etik
Fag:
Kristendomskundskab
Læringsmål:
Livsfilosofi og etik. Mål: "Eleven kan forholde sig til den religiøse dimensions indhold og betydning ud fra grundlæggende tilværelsesspørgsmål og etiske principper." Materialet berører alle færdigheds- og vidensmål i kompetenceområdet Livsfilosofi og Etik. Eleverne trænes i at reflektere over grundlæggende begreber og spørgsmål som: ”Hvad vil det sige at tro?”, ”Er det det samme som at være religiøs?”, ”Hvad betyder skæbne?”, ”Hvad er forholdet mellem lykke og rigdom?”, ”Hvad er et godt liv?”, ”Hvad er værdier?”, ”Hvor kommer mine værdier fra?”, ”Hvilke værdier bygger samfundet på?” Det sker ud fra den viden, materialet giver eleverne om, hvordan senegaleserne ser på disse spørgsmål, og hvorfor. Altså i høj grad målene for livsfilosofi, etik og tro og tvivl. Målet Sprog og skriftsprog indgår som en del af arbejdet med ovenstående spørgsmål. Flere af opgaverne i Nguem Nguem lægger op til selvstændig videre research og sproglig/skriftlig bearbejdelse.

Ikke-kristne religioner og andre livsopfattelser. Mål: "Eleven kan forholde sig til hovedtanker og problemstillinger i de store verdensreligioner og livsopfattelsers oprindelse, historie og nutidige fremtrædelsesformer." Materialet giver med sin formidling af en vestafrikansk udgave af islam en anderledes indgangsvinkel til at lære om hovedtræk og grundbegreber i verdensreligionen islam. Nguem Nguem behandler også andre livsopfattelser i form af den traditionelle afrikanske religion, som sammen med sufismen er med til at give islam i Senegal sit særlige udtryk. Materialet beskriver, hvordan det religiøse kommer til udtryk i Senegal, f.eks. gennem bøn og andre ritualer, som er en stor del af dagligdagen her. Det giver anledning til at reflektere over religiøse fremtrædelsesformer i bredere forstand og også over, hvordan disse i dansk sammenhæng bliver anvendt renset for religiøst indhold, f.eks. meditation og nogle former for alternativ behandling.

Bibelske fortællinger. Mål: “Eleven kan tolke grundlæggende værdier og ud fra centrale bibelske fortællinger." I arbejdet med flere af materialets temaer bliver eleverne bedt om at perspektivere den viden, de får om senegalesiske/muslimske værdier, til de værdier, der kommer til udtryk i en bibelsk fortælling, f.eks. “lignelsen om den barmhjertige samaritaner”. Temaet om kristendom i Senegal kommer også ind på forholdet mellem kultur og religion.

Kristendom. Mål: “Eleven kan forholde sig til, hvad kristendom er, og til hovedtræk i kristendommens historie, herunder folkekirkens betydning i Danmark.” Materialets tema om kristendommen fortæller om katolicismen, som den dyrkes i Senegal, og eleverne lærer, at kristendommen har forskellige udtryk i forskellige kulturer. Temaet om religionsfrihed berører også den særlige folkekirkelige ordning i Danmark.