Louisiana Museum for Moderne Kunst

Niko Pirosmani

Historien om Pirosmani er gjort af mytestof: en skiltemaler og fattig vagabond, hvis enkle og lysende skildringer af folke- og dyreliv inspirerede nogle af de største kunstnere i starten af 1900-tallet.

Forårets Louisiana-scoop er den første præsentation i Nordeuropa nogensinde af Niko Pirosmani (1862-1918), Georgiens mest berømte kunstner. Historien om ham er gjort af mytestof: en selvlært skiltemaler og ludfattig vagabond, hvis enkle og lysende skildringer af folke- og dyreliv har en ikonisk karakter, der taler direkte til os den dag i dag. Sammen skal vi gå på opdagelse i de fascinerende billeder og se på hvor deres historier tager os hen.

Niko Pirosmani lever og virker i Georgiens hovedstad Tbilisi omkring forrige århundredeskifte. Han dør ukendt, ingen kender hans gravsted, og dog er han siden blevet landets mest berømte kunstner, et nationalt klenodie, præsenteret internationalt på bl.a. Louvre, Albertina i Wien og nu altså i Humlebæk.

Pirosmani var i lang tid skiltemaler, hans billedsprog er stærkt og enkelt og naivt, men det er naivitet som power! Dyr, mennesker omkring måltidet, folk fra dagliglivet i Georgien, landliv og byliv, portrætter – hvert billede samler sig om én ting.

Undervisningen tilpasses alderstrinnet og foregår i udstillingen med dialog, skitsetegning og processkrivning. I 2-timers forløbet foregår anden time i værkstedet, hvor eleverne selv arbejder kreativt inspireret af udstillingen.

Niko Pirosmani: Pige med mønstret ballon
Niko Pirosmani: Girl with a Toy Balloon (Pige med en ballon) Olie på karton, 65,3 x 41,5 cm Georgian National Museum, Georgian National Gallery
©

The Collection of Shalva Amiranashvili Museum of Fine Arts of Georgia, © Infinitart Foundation

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1 time
Pris:
500 kr.
Yderligere priser:
1 time 500 kr. / 2 timer med værkstedsbesøg 950 kr. 2 timer (for 0.-1. klasse): 800 kr.
Max deltagere:
27 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
0., 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Billedkunst - Billedanalyse, Billedkunst - Billedfremstilling, Billedkunst - Billedkommunikation, Dansk - Fortolkning, Dansk - Fremstilling, Dansk - Kommunikation, Dansk - Lytning, Dansk - Tale, Historie - Historiebrug, Historie - Kronologi og sammenhæng
Fag:
Billedkunst, Dansk, Historie
Læringsmål:
At lære den georgiske kunstner Niko Pirosmani at kende og blive klogere på den moderne kunsts udvikling set fra et nyt perspektiv end det centraleuropæiske.