Andelslandsbyen Nyvang

Nyvangs Andelsmejeri, fra mælk til smør og ost

Se og hør om mælkens vej gennem det gamle mejeri fra rå mælk til smør og ost.

”Da jeg var 11 år, skulle jeg rigtig ud at tjene. Jeg kom til en stor gård med helt unge folk. Jeg skulle op kl. halv fem om morgenen for at hente køerne og hestene ind. Pigen og jeg skulle malke køerne. Det skulle gøres, inden karlen kom op og fik sin morgenmad og skulle ud på marken. Jeg skulle køre med heste og hugge brænde. Jeg skulle jo det hele. Når karlen holdt fyraften, skulle jeg have køerne hjem. De skulle malkes, og først derefter var jeg færdig til at komme i seng.” Emil Nielsen, ca. 1920.

På den tid, Emil fortæller om, var det børnenes og kvindernes arbejde at malke køerne. På mejeriet var det mænd, der forarbejdede mælken til smør, ost m.m. Og når mælken skulle bringes ud, tog drengene over igen.

Se, hvordan det gamle andelsmejeri fungerer. Krumtappen i mejeriet er en meget stor brændefyret kedel, der på en gang laver damp til desinfektion af kar og tønder m.m. og til kraftoverførelse fra et virvar af drivremme til de maskiner, der er i mejeriet. I skal se og høre om, hvordan mælkens vej gennem systemet er.

Efter omvisningen i mejeriet skal I lave smør i stampekærner og knapost på brændekomfuret. Til sidst er der en lille smagsprøve med smør og ost på rugbrød.

Den store dampmaskine
Den store dampmaskine sørger for, at de mange drivremme kører
Foto

Andelslandsbyen Nyvang

©

Andelslandsbyen Nyvang

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
2½ time
Pris:
800 kr.
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
0., 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Natur/teknologi - Perspektivering, Historie - Historiebrug
Fag:
Historie, Madkundskab, Natur/teknologi
Læringsmål:
Historie
- har viden om historiske scenarier
- har viden om fællesskaber før og nu
- kan beskrive ændringer i livsgrundlag og produktion

Natur og teknologi
- har viden om natur og teknologi i det nære
- har viden om enkle produktionskæder
- har viden om kost og hygiejne, herunder håndhygiejne
- har viden om enkel produktudvikling