Den Hirschsprungske Samling

Oplev særudstillingen 'Kristian Zahrtmann - Queer, kunst og lidenskab'

I perioden den 5. februar til den 28. juni 2020 viser Den Hirschsprungske Samling særudstillingen "Kristian Zahrtmann - Queer, kunst og lidenskab". I den forbindelse kan du booke et spændende undervisningsforløb på museet med din klasse.

Om udstillingen

"Kristian Zahrtmann - Queer, kunst og lidenskab" er en nyskabende udstilling, der med udgangspunkt i værker af den danske maler Kristian Zahrtmann (1843-1917) tager fat i vigtige debatter om køn og identitet. Udstillingen kaster et nyt blik på Zahrtmanns visuelt appellerende og udfordrende kunstværker af mænd, kvinder og sig selv ved at introducere Zahrtmann som queer kunstner på kant med normerne og ‘den gode smag’. I udstillingen kan I opleve en perlerække af flotte og sjældent sete malerier, hvoraf en del er i privateje.

En queer kunstner omkring år 1900

I samtiden blev der hvisket i krogene og peget fingre, fordi Zahrtmann var glad for blomster og smukke mandlige modeller. I nogle af hans malerier er der homoseksuelle temaer, andre steder vender han kønsrollerne på hovedet. Udstillingen peger på det uventede og udfordrende i Zahrtmanns kunst og præsenterer ham som en banebrydende queer kunstner fra fortiden – med stor relevans for nutiden.

Hvad er queer?

Queer kommer fra engelsk og betyder ‘skæv’ eller ‘mærkelig’. Queer var tidligere et negativt slangord for homoseksuelle, men har i dag fået en meget bredere betydning. Queer kan både være noget, man gør, og noget, man er. Queer kan bruges til at beskrive handlinger, der udfordrer de normer og forestillinger om køn, kønsroller og seksualitet, der er fremherskende i samfundet. Queer kan også være et fælles navn for alle dem, der ikke ser sig selv i forlængelse af samfundets normer for køn og identitet. 

Kort om undervisningsforløbet på museet

I forløbet går vi tæt på en række værker af den danske maler Kristian Zahrtmann, der i dag kan betegnes som queer. Sammen analyserer og fortolker vi en række af Zahrtmanns værker med fokus på fremstillingen af identitet, køn og seksualitet. Vi kommer også til at tale om, hvordan opfattelsen af køn og seksualitet har ændret sig fra slutningen af 1800-tallet til i dag – og om, hvorvidt nogle af de samme normer og kønsroller stadig eksisterer.

Undervisningsforløbet kan bookes i perioden 5. februar - 28. juni 2020, hvor udstillingen vises på Den Hirschsprungske Samling. Hvert forløb varer 45-60 minutter og koster 475 kr. Du kan læse mere om booking af forløbet på museets hjemmeside: https://hirschsprung.dk/laering/mellemtrin/undervisning-queer-zahrtmann 

Tilhørende undervisningsmateriale

Til udstillingen har Den Hirschsprungske Samling, Ribe Kunstmuseum og Fuglsang Kunstmuseum i tæt samarbejde med LGBT Danmark udviklet et spændende tværfagligt undervisningsmateriale. Materialet består af en lærerintroduktion, et elevark og en PowerPoint-fil, der med fordel kan anvendes før, under eller efter jeres besøg. Materialet kan downloades gratis her på Den Hirschsprungske Samlings hjemmeside: https://hirschsprung.dk/laering/mellemtrin/undervisning-queer-zahrtmann

Kristian Zahrtmann: Adam i Paradis, 1914. Privateje. Foto: Ole Akhøj
Kristian Zahrtmann: Adam i Paradis, 1914. Privateje.
Foto

Ole Akhøj

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1 time
Pris:
475 kr.
Max deltagere:
25 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Billedkunst - Billedanalyse, Billedkunst - Billedkommunikation, Biologi - Perspektivering, Dansk - Fortolkning, Historie - Historiebrug, Kristendomskundskab - Kristendom, Samfundsfag - Sociale og kulturelle forhold, Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab - Køn, krop og seksualitet
Fag:
Billedkunst, Dansk, Historie, Kristendomskundskab, Samfundsfag, Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab
Læringsmål:
Materialet er tværfagligt og imødekommer Fælles Mål for fagene dansk, historie, samfundsfag og billedkunst samt sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab.

Se alle tilbud fra: