Museerne Helsingør

På besøg hos Skibsklarereren - Helsingør for 200 år siden

Dette forløb foregår på Skibsklarerergaarden. En autentisk købmands og skibsklarerer-bolig fra 1780. I træder ind i Skibsklarererens butik, kontor og private hjem, præcis som det så ud for 200 år siden. Her skal I opleve hvordan Kaptajner fra hele verden blev modtaget, når de skulle betale Øresundstold for deres handelsvarer, på vej til Kaliningrad eller andre handelsbyer længere inde i Østersøen. Sanserne bliver sat i spil.

Vi skal smage, og vi skal undersøge 1800-tallets brug af husene langs havnen i Helsingør. Hvordan så der ud, når man gik i land, og hvor gik man hen? Vi går ind i Skibsklarerergaarden, hvor det første vi møder er en butik, fyldt med duftende tidstypiske varer. Gennem en gæt og grimasser-øvelse "klarererkaos” mærker eleverne på egen krop, hvordan det er at komme til en fremmed by, hvor man ikke kan sproget. Derefter skal kaptajnen betale Øresundstold for sine varer. I det autentiske kontor udregnes tolden, mens kaptajnen bliver vartet op og tilbydes et måltid mad. Eleverne inviteres på besøg i de private stuer, hvor børn skal 'ses men ikke høres'. Høflighed og pli er vigtig og vi øver os på en lille selskabsdans. Vi får måske også tid til at se skibsklarererparrets soveværelse med den lille seng og varmepuden, eller øverste etage, der er indrettet som hotelværelse til kaptajner fra hele verden med 'eget toilet og bad'.
 

Velkommen til Skibsklarererens Boutik
Velkommen til Skibsklarererens Boutik
Foto

Museerne Helsingør

©

Museerne Helsingør

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1½ time
Pris:
400 kr.
Yderligere priser:
Forløbet er gratis for skoler i Helsingør Kommune
Max deltagere:
26 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
3., 4., 5., 6.
Kompetenceområde:
Almindelig indvandresprog - Kultur og samfund, Dansk - Tale, Elevernes alsidige udvikling, Historie - Historiebrug, Madkundskab - Måltid og madkultur
Fag:
Dansk, Historie, Musik, Samfundsfag, Uddannelse og job
Læringsmål:
Efter forløbet:
Kan eleven fortælle overordnet omkring en særlig del af lokalområdets historie og hvordan denne historie har betydning for os i dag.
Har eleven et indblik i hvad Øresundstolden var og hvad den betød for en by som Helsingør.