Museerne Helsingør

På besøg hos Skibsklarereren i Helsingør. Barn for 200 år siden

Dette forløb foregår på Museet Skibsklarerergaarden, der er en autentisk købmands og skibsklarerer-bolig fra 1780. I træder ind i Skibsklarererens butik, kontor og private hjem, præcis som det så ud for 200 år siden. Her oplever I med alle sanser hvordan kaptajner fra hele verden blev modtaget, når de skulle betale Øresundstold for deres handelsvarer. I bliver budt til selskab i den fine stue, hvor eleverne oplever hvordan børn skulle opføre sig i gamle dage, f.eks. skal eleverne forsøge sig med en af de nye populære selskabsdanse.

Vi skal smage, og vi skal undersøge 1800-tallets brug af husene langs havnen i Helsingør. Hvordan så der ud, når man gik i land, og hvor gik man hen? Vi går ind i Skibsklarerergaarden, hvor det første vi møder er en butik, fyldt med duftende tidstypiske varer. Gennem en gæt og grimasser-øvelse "klarererkaos” mærker eleverne på egen krop, hvordan det er at komme til en fremmed by, hvor man ikke kan sproget. Derefter skal kaptajnen betale Øresundstold for sine varer. Eleverne inviteres på besøg i de private stuer, hvor børn skal 'ses men ikke høres'. Høflighed og pli er vigtig og vi øver os på en lille selskabsdans. Vi får måske også tid til at se skibsklarererparrets soveværelse med den lille seng og varmepuden, eller øverste etage, der er indrettet som hotelværelse til kaptajner fra hele verden med 'eget toilet og bad'.

 

I købmandsgården bliver børnene budt på smags- og duft-prøver at de populære handelsvarer.
Velkommen til Skibsklarererens Boutik
Foto

Museerne Helsingør

©

Museerne Helsingør

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1½ time
Pris:
600 kr.
Max deltagere:
26 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
3., 4., 5., 6.
Kompetenceområde:
Almindelig indvandresprog - Kultur og samfund, Dansk - Tale, Elevernes alsidige udvikling, Historie - Historiebrug, Madkundskab - Måltid og madkultur
Fag:
Dansk, Historie, Musik, Samfundsfag, Uddannelse og job
Læringsmål:
Efter forløbet:
Kan eleven fortælle om, hvordan det så ud i en skibsklarererbolig i starten af 1800 tallet og hvordan de mennesker der boede her levede. Eleven har fået et sanseligt indblik i en særlig del af lokalområdets historie og hvordan denne historie har betydning for os i dag.
Eleven har fået et indblik i hvad Øresundstolden var og hvilken betydning den havde for en by som Helsingør og stadig har i dag.