Bornholms Middelaldercenter

Prøv, leg og lær om middelalderen

Bornholms Middelaldercenter tilbyder en lang række prøv-selv-aktiviteter.

På Bornholms Middelaldercenter er der en lang række prøv-selv-aktiviteter, som I kan bruge på egen hånd. Selvom I klarer jer selv, så beder vi jer om at ringe til os på forhånd, så vi ved, hvornår I kommer. Vi kan evt. hjælpe med at finde en dag og et tidspunkt, hvor der ikke er så mange andre grupper på besøg. Erfaringsmæssigt er mandage og fredage i lejrskolesæsonen de mest rolige dage. Følgende aktiviteter kan I benytte:

Legekatapulten: En af middelalderens mest opsigtsvækkende krigsmaskiner er katapulten. På middelaldercentret har vi en miniudgave af den, som er helt ufarlig, men meget sjov! Her er det ikke tunge sten eller brændende ild, som kastes, men bløde uldbolde. Dyst mod hinanden om, hvem der er bedst til at ramme kurven, og prøv med forskellige afstande. Kun den, der mestrer teknikken, rammer rigtigt! I kan også dele jer op i par, hvor én kaster, og én holder kurven og prøver at fange boldene. Det par, der fanger flest bolde, har vundet. Det er vigtigt, at der er en voksen, som holder opsyn med legekatapulten, da man kan komme til at klemme fingrene, hvis den ikke håndteres korrekt.

Kravle gennem træet: I vores legeområde i Ådalen finder I en eventyrsti. Den starter ved ”Hullet i Træet”. At kravle gennem et hul i et træ, troede man i gammel tid, beskyttede mod sygdomme. Det kan også være, at et ønske vil gå i opfyldelse? Selv Dronning Margrethe har gjort det som barn! I kan hjælpe hinanden og klappe af vennerne, når de er kommet igennem! Selve stien er for de lidt større børn, da den går over nogle broer og ud til en lille ø i vores å.

Maleværkstedet: I vores aktivitetsrum i Ådalen finder I maleværkstedet. Her kan I prøve at male som en rigtig middelalderkunstner: med pigmenter! Pigmenter er pulveriseret ler eller sten i forskellige farver, som man brugte til maling. Men noget skal binde pigmenterne sammen, og det må ikke være vand – så tørrer det bare op til støv. I maleværkstedet bruger vi øl som bindemiddel, så I kan prøve at male med øl og pigmenter. Lad jer inspirere af middelalderens kalkmalerier, og tag gerne jeres kunstværker med hjem. I maleværkstedet finder I også et lysbord, hvor I kan kopiere flotte motiver fra middelalderlige kalkmalerier, og en tavle, hvor I kan ”fortsætte” et gammelt kalkmaleri, der kun er halvt bevaret. God fornøjelse!
Vær sød rydde op efter jer, luk tuscher, og skyl pensler i øllet, så området er klar til de næste.

Prøv selv dragter: I vores aktivitetsrum i Ådalen kan I prøve middelalderens klædedragter. Her hænger flere sæt til børn og voksne med beskrivelser, så I kan prøve at klæder jer ud som lille middelalderpige eller –dreng. Se jer selv i spejlet, og husk at tage et billede til mor og far.
Vær sød at hænge tøjet pænt på plads, når I er færdige, så det er klar til de næste.

Hesteskokastning: Ved Gildehuset på middelaldercentret finder I en spand med hestesko og en jernpind. Dette er en gammel leg. Hesteskoen skal kastes mod pinden, og den, hvis hestesko rammer ned over pinden, har vundet!
Hesteskoene er af jern – pas på, I ikke rammer hinanden. Vær søde at rydde op efter jer, så legen er klar til de næste. Tag venligst hensyn til, at der kan være andre gæster, der også gerne vil prøve hesteskokastning samtidig med jer.

Skrive med blæk og fjer : I skriverstuen i stormandsgårdens køkkenhus kan I prøve at skrive med gåsefjer og blæk, som man gjorde det i middelalderen. På væggen kan I se runealfabetet og et gammelt latinsk alfabet. Prøv, om I kan skrive jeres navn i runer. Eller tegn en hilsen til mor og far. Vær opmærksom på, at blækket er meget farvende og ægte. Pletter på tøjet kan lægges i blød i mælk, inden det vaskes.
Vær søde at rydde op efter jer, så skriverstuen er klar til de næste.

Arkæologiske gravekasser: I vores hyggelige legeområde i Ådalen står der 3 par sandkasser med graveskeer, pensler og solde, hvor I kan kaste jer ud i en arkæologisk efterforskning. Som i det virkelige liv er der forskellige ting, som fortæller noget om historien – og I kan være heldige at finde alt fra et gammelt potteskår til en lille skat i form af en fin kulørt glasperle. Har man fundet en glasperle, må man tage den med sig hjem. Alle andre ”fund” beder vi om, at I lægger tilbage i gravekasserne til de næste børn.

Danselabyrinten: Oppe på bakketoppen ligger vores danselabyrint. Danselabyrinter har en tradition tilbage til hedensk tid, men de fandtes også i den kristne middelalder, og endda i kirker! Vi ved, at man kunne finde på at danse i kirkerne dengang. Måske skulle labyrinten illustrere evigheden? Tag hinanden i hånden, og tag en kædedans igennem labyrinten – det går lettest, hvis I synger en sang samtidig.

Prøve rustninger: Har du nogensinde drømt om at være en rigtig ridder med rustning og hjelm? På Bornholms Middelaldercenter kan I prøve forskellige rustningsdele såsom en ringbrynje, forskellige hjelme og dele fra en pladerustning. Gæt, hvor mange ringe en ringbrynje består af, mærk det blanke metal, og prøv at se, hvordan ridderens udsyn var med tøndehjelm på. Tag gerne et billede til mor og far!

Tobias og Carl kæmper

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1 dag
Pris:
Gratis

Om tilbuddet

Målgruppe: Dagtilbud
Alderstrin:
2, 3, 4, 5, 6
Faciliteter:
  • Mulighed for at spise medbragt mad
  • Mulighed for toiletbesøg
Læreplanstemaer:
  • Kommunikation og sprog
  • Krop, sanser og bevægelse
  • Kultur, æstetik og fællesskaber
  • Social udvikling
Læringsmål:
Kulturelle udtryksformer og værdier

Sproglig udvikling

Krop og bevægelse

Sociale kompetencer