Tjenestefolkenes historie
I 2021 er det 100 år siden, at tyendeloven blev ophævet. Tidligere måtte herskabet revse tjenestefolkene, og tjenestefolkene var forpligtet til altid at vise deres skudsmålsbog, en slags pligt-cv. I skudsmålsbogen stod der, hvordan de havde opført sig i tidligere ansættelser. Ophævelsen af loven var kulminationen på årtiers kamp for, at tjenestefolk skulle få flere rettigheder og opnå et mere ligeværdigt forhold til arbejdsgiverne.
Gentofte Lokalarkiv tilbyder et undervisningsforløb til 5.-7. klasse om tjenestefolk og tyende i Danmark med afsæt i lokalhistorisk materiale. Målet med undervisningsforløbet er, at eleverne får kendskab til det tjenende folks Danmarkshistorie, og at de opnår en sammenhængsforståelse og et kronologisk overblik over tyendehistorien fra vikingetidens trælle til tjenestefolkene i Emil fra Lønneberg og frem til nutidens au pairer.
Eleverne får en introduktion til emnet, herefter er der gruppearbejde, hvor der skal kigges på historiske kilder og fremstilles en tidslinje. Til sidst fremlægger eleverne deres resultater. Undervisningen foregår på Gentofte Lokalarkiv, hvor der vil være arkiv- og undervisningsmaterialer til rådighed. Forud for undervisningsforløbet vil der til klassens lærer blive sendt en introducerende tekst, så eleverne kan forberede sig på undervisningens faglige indhold.
