Hjorths Fabrik

Vild med ler

Kom med en tur ind i lerets rige. Som led i science-uge 39 tilbyder vi dette undervisningsoplæg ved Den Grønne Ring/kaolinsøen i Rønne, som sætter eleverne ind i lerets mange spændende sider og muligheder. Kaolinleret, som blev udvundet i området, vi skal besøge, blev bl.a. brugt til porcelænsvarer fra Den Kongelige Porcelænsfabrik. Med undervejs er historiker Sanne Steenberg Hansen og keramiker Jessica L. Rios Gómez. Begge har på hver sin måde arbejdet med ler og er optaget af vores lokale råstoffer. Oplægget foregår delvist på engelsk.

Bornholm er fyldt med ler – mange slags ler. Gennem tiderne har mennesker udnyttet leret til mange ting – både praktiske nødvendige ting i hverdagen og ting blot til glæde og pynt. Ved Kaolinsøen ved Rønne skal vi undersøge nærmere, hvad ler er, hvad ler kan, og selv prøve at arbejde med ler. Vi skal både være vildt kreative og vildt optaget af at snakke om råstoffer – særligt ler – og hvordan man kan bruge dem. Det handler også om bæredygtighed før i tiden og i dag. Ikke mindst handler det også om at blive vild med det, vi har i vores nærhed – hvad det kan fortælle os, og hvad det kan give os af muligheder. 

Vi opfordrer til, at man på skolen arbejder med ler og finder ud af lerets geologiske historie (hvor er der ler på Bornholm?) og kemiske sammensætning, samt hvordan vi mennesker har brugt leret. Det er også oplagt at bruge leret som led i arbejdet med bæredygtighed/klima i f.eks. sammenligning med vores plastikforbrug/ressourceforbrug. Eleverne kan undersøge, hvad de hjemme har af lerprodukter. Nogle har måske lerholdig jord i haven?

Oplægget kan med fordel kombineres med:

Et besøg i udstillingen ”Geertsen versus Hjorth”. Her har punkkeramikeren Michael Geertsen brugt gamle Hjorths forme og skabt helt nye verdner i sort, i ler. Her optræder både flagermus, troldmænd og meget andet. Keramikken ledsages af dødsmetal i højtalerne fra bornholmske Orm. En helt særlig oplevelse.

Et besøg på Hjorths Fabrik, hvor man kan se, hvordan leret bliver bearbejdet og formet til færdigt produkt.

Tur til andre steder på Bornholm, hvor der findes ler, f.eks. Hasle Klinker/Pyritsøen/Smaragdsøen/Safirsøen, Sose, Pissebækken m.fl.

Tur i nærmeste by. Find ud af, hvor leret er brugt – både praktisk og som udsmykning: mursten, tagsten, fortovssten, relieffer m.m.

Kaolinsøen, engang råstofudvinding og industri i dag et rekreativt sted
Kaolinsøen i Rønne
Foto

Bornholms Museum

©

Bornholms Museum

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
3 timer
Pris:
1000 kr.
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
5., 6., 7., 8.
Kompetenceområde:
Engelsk - Mundtlig kommunikation, Geografi - Undersøgelse, Geografi - Perspektivering, Håndværk og design - Håndværk - materialer, Historie - Historiebrug, Historie - Kronologi og sammenhæng, Natur/teknologi - Undersøgelse, Natur/teknologi - Perspektivering
Fag:
Billedkunst, Biologi, Elevernes alsidige udvikling, Engelsk, Geografi, Håndværk og design, Historie, Innovation og entreprenørskab, Natur/teknologi
Læringsmål:
Sammenhænge mellem og perspektivering af lokale forhold/grundlag for samfunds- og personlig udvikling.

Forholdet mellem lokalt givne forhold og muligheder. Sammenhænge mellem det nære og det store.