Om arrangementet
Denne temadag er afholdt.
Aktivisme og undervisning
Denne temadag er afholdt.
Temadagen er afholdt.
Se materialerne fra dagen her:
I samarbejde med Museumsformidlere i Danmark inviterer Skoletjenesten til temadag om aktivisme. Temadagen byder på oplæg fra KØN Gender Museum Denmark, Arbejdermuseet, Danmarks Forsorgsmuseum og Odsherred Kunstmuseum/Museum Vestsjælland, som alle vil dele deres praksis omkring arbejdet med aktivisme. For hvorfor og hvordan kan man som museum lave udstillinger og undervisning i et emne som aktivisme? Og hvilke udfordringer og muligheder kan det give et museum, når der skal arbejdes med og gennem aktivisme i udstillinger og undervisning? På baggrund af de fire museers praksis vil vi få mulighed for at diskutere og dele viden og erfaringer fra egen praksis.
Program
Hent program i printvenlig pdf her
Kl. 9.30-10.00
Ankomst og en kop kaffe/te
Kl. 10.00-10.10
Velkomst og dagens program
Kl. 10.10- 10.40
Feminisme på skoleskemaet
V. Pernille Albrechtsen, Formidlingskoordinator på KØN
Oplæg
Med afsæt i kulturhistorien tilbyder KØN undervisning om køn, krop og seksualitet – emner, der ofte er politiske. Vi vil bl.a. komme ind på spørgsmål om, hvordan man balancerer en normkritik og aktivisme, der vil noget med demokratisk dannelse, med skolernes fælles mål?
Kl. 10.45- 11.15
Aktivister holder demokratiet levende
V. Galit Peleg, Undervisnings- og udviklingsansvarlig på Arbejdermuseet & Kristine Kamp Albæk, Museumsinspektør på Arbejdermuseet
Oplæg
`Aktivister holder demokratiet levende´ er navnet på Arbejdermuseets undervisningsforløb i særudstillingen AKTIVIST om politisk aktivisme på venstrefløjen gennem de seneste 60 år, som stod i 2021-2022. Museet tror på aktivisme som en vigtig del af demokratiet og ønsker at styrke elevernes demokratiske selvtillid og handlekompetencer gennem undervisningen. Men hvordan kan man undervise i aktivisme som handleform uden at indoktrinere? Og er det overhovedet muligt at skabe et demokratisk, inkluderende, trygt og flerstemmigt rum for eleverne, når man kun beskæftiger sig med en del af det politiske spektrum og historie?
Kl. 11.15-11.30
Spørgsmål til de to oplæg og efterfølgende gruppearbejde
Kl. 11.30-12.10
Frokost
Kl. 12.15-13.00
Workshop i grupper
Kl. 13.00-13.30
Museumsaktivisme i udstillinger på Danmarks Forsorgsmuseum
V. Jeppe Wichmann Rasmussen, Museumsinspektør på Danmarks Forsorgsmuseum
Oplæg
Museumsinspektør Jeppe Wichmann Rasmussen vil fortælle om, hvordan Danmarks Forsorgsmuseum arbejder aktivistisk, og hvordan museet definerer aktivisme. Med udgangspunkt i to forskellige udstillinger, `Fra udsat til værdsat´ og `Anbragt´, vil Jeppe beskrive, hvordan museet har samarbejdet med f.eks. tidligere og nuværende misbrugere, hjemløse og anbragte om at kuratere og skabe indhold til udstillingerne.
Kl. 13.30-14.00
RÅB OP - Kunst som aktivistisk handling… med plads til alle stemmer
V. Jesse-Lee Costa Dollerup, Museumsinspektør på Odsherreds Kunstmuseum/Museum Vestsjælland
Oplæg
I undervisningsforløbet `RÅB OP - Kunst som aktivistisk handling´ samler udskolingselever inspiration fra kunstnerkollektivet RØDE MORS karakteristiske plakatkunst, musik og protestaktioner og arbejder med egne demokratiske handlekompetencer, hvor de undersøger, hvordan man kan gøre sin stemme gældende via kunsten og kollektive kreative processer. Eleverne producerer selv protestplakater i værkstedet ved hjælp af linoleumstryk. Hermed perspektiveres RØDE MORS plakatkunst til elevernes egen samtid.
Kl. 14.00-14.30
Spørgsmål og opsamling
Kl. 14.30-15.15
KØN viser os en del af deres museum
Kl. 15.15
Tak for i dag!