Thorvaldsen Samlingen på Nysø

Thorvaldsen Samlingen på Nysø

Vores sted

Thorvaldsen Samlingen på Nysø er et lille kunstmuseum ved Præstø (ca. 100 m2). Museet ligger i den gamle gartnerbolig til Nysø Gods og rummer værker af den verdensberømte danske billedhugger Bertel Thorvaldsen (1770-1844). Museets samling består bl.a. af 52 gipsværker af Thorvaldsen, 25 af hans tegninger samt en unik samling af lermodeller fra Thorvaldsens arbejdsproces.

Efter at have boet og arbejdet mere end 40 år i Rom vender Thorvaldsen i 1838 tilbage til Danmark. Han bliver en nær ven af familien Stampe på herregården Nysø, og i de sidste knap fem år af sit liv opholder han sig så ofte som muligt hos familien i det sydsjællandske. I løbet af sine ophold hos familien Stampe oplever Thorvaldsen at blive inspireret til at arbejde med fornyet energi, og hans kunst opnår nye kunstneriske højder. Tiden på Nysø bliver en ny og sidste kunstnerisk æra i Bertel Thorvaldsens liv.  

Udover Bertel Thorvaldsens kunst formidler vi i skoletjenesten også fortællingen om det kunstneriske fællesskab, der blomstrede på Nysø i guldalderen. Ægteparret Christine og Henrik Stampe åbner gæstfrit deres hjem for flere af tidens store skønånder; Thorvaldsen udfører skulpturer,  H.C. Andersen skriver eventyr, Adam Oehlenschläger skriver også og læser op af sine digte, N.F.S. Grundtvig vender tanker om grundlov og folkeoplysning med bl.a. politikeren J.F. Schouw og maleren P.C. Skovgaard indfanger Nysøs og områdets ånd i smukke guldaldermalerier.

Selve herregården Nysø blev opført 1671-73 og i år 1800 kommer det i familien Stampes eje. Museet ligger i den gamle gartnerbolig og har til opgave at bevare og formidle Bertel Thorvaldsens relation til familien Stampe og Nysø. 

Herregården Nysø fungerer som privat bolig, og der er derfor ikke adgang til selve godset. Thorvaldsens atelier, som ligger i den indre have, er i privat eje og er derfor heller ikke åbent for besøgende. Museets undervisningsforløb foregår i selve museet og i Nysø Have.  

Hvad kendetegner undervisningen hos os?

Med udgangspunkt i museets samling og de smukke omgivelser omkring Nysø Gods levendegør vi stedets mange fortællinger om kunst, kultur, litteratur og natur i perioden 1660-1849. Vores tilgang til undervisning er dialogisk, og eleverne kommer alle på banen gennem samtaler, refleksionsøvelser, gruppearbejde og udførelse af egne værker. 

Flere af vores forløb foregår udendørs og støtter således også op om udeskole og stedbaseret undervisning.

Det er vores mål at give lærerne et kvalificeret tilbud, der kan indgår som en naturlig del af deres undervisning, uden at det giver lærerne ekstra arbejde eller forberedelse. Vi tilrettelægger vores undervisning som en tretrinsraket (forberedelse-besøg-efterarbejde). Det betyder, at vi tilbyder forhåndsmaterialer, som klasserne kan arbejde med inden besøget på museet, og efter besøget gør vi det muligt for klasserne at forlænge museumsoplevelsen ved at tilbyde arbejdsopgaver, der knytter an til undervisningsforløbet. Arbejdsopgaverne er både korte opsamlingsopgaver og fordybelsesprojekter. Det er naturligvis op til den enkelte lærer, om klassen vil benytte sig af tilbuddene om forhåndsmateriale og opgaver til efter besøget – undervisningsforløbet kan sagtens gennemføre uden. 

Alle vores undervisningstilbud er gratis for folkeskoler i Vordingborg Kommune.

Skoletjenesten på Nysø står altid til rådighed for forskere, lærere, elever og andre interesserede, der arbejder med emner, der relaterer sig til museets samling, godsets historie og fortællingerne, der knytter an til de kunstneriske fællesskaber og personkredsen i øvrigt. Kontakt formidler og underviser Anne Mette Liedecke Dall på tlf. 22 84 62 66. 

Hvad kan børn og unge lære hos os?

Med et undervisningsforløb i Thorvaldsen Samlingen på Nysø lærer eleverne om en væsentlig periode i vores kunst- og kulturhistorie, nemlig tiden fra 1660-1849. Eleverne bliver klogere på verdensberømte kunstnere som Bertel Thorvaldsen og H.C. Andersen, og de lærer at diskutere og forholde sig til begreber som kunst, litteratur, natursyn, frisind, enevælde og demokrati på en både sanselig og elevaktiverende måde. Undervejs perspektiveres der hele tiden til elevernes egen nutid, så historien bliver levende og relevant for dem. 

Forløbene er lagt an, så det er muligt at arbejde tværfagligt, og der anvendes både analoge og digitale undervisningsmidler som fx clipboards og smartphones.    

Elever foran Thorvaldsens selvportrætstatue.
Elever foran Thorvaldsens selvportrætstatue, som han udførte på Nysø i 1839.
Foto

Thorvaldsen Samlingen på Nysø

©

Thorvaldsen Samlingen på Nysø

Fakta

Bestilling & Kontakt

Bestilling:

22 84 62 66

Kontakt:

Anne Mette Liedecke Dall
22 84 62 66