Nyt Viborg Museum

Reformationen i Viborg

På denne tur fortæller vi om Viborg før, under og lige efter reformationen. Vi besøger de steder, hvor historien udspillede sig, da reformationen flere år tidligere end i resten af landet kom til Viborg med Hans Tausen.
Her kommer vi bl.a. forbi et par af de steder, hvor der i middelalderen lå 12 katolske sognekirker opkaldt efter helgener, fem klostre og en Domkirke.
Vi besøger de steder, hvor Hans Tausen har prædiket sin protestantiske tro, mens andre kræfter har forsøgt at bremse ham og hans tilhængere bl.a. Viborg bispen, Jørgen Friis.

Aktivitet

Vi går en tur gennem de ældste dele af byen. Undervejs giver vi jer et indblik i historien om Hans Tausens virke i Viborg i 1520’erne, om hans inspiration fra Tyskland, om danske tilhængere og modstandere, om kongens rolle, om klostrenes skæbne og om efterspillet med henrettelsen af Skipper Clement på torvet foran Domkirken i 1536.

Formidlingen lægger op til faglige dialoger og refleksion.

I er velkomne til at kontakte os med særlige ønsker. 

Forberedelse

Eleverne skal have en forståelse af tiden omkring reformationen.

Se eventuelt videoen her på siden eller brug materialet fra Danmarks Kirkelige Mediecenter med Siggurd Barrett (mellemtrin): https://www.dkm.dk/boern-familier-og-skoler/reformation-i-boernehoejde/

Forbered eleverne på, at de skal have fornuftigt fodtøj på.

Efterbehandling

Efter byvandringen kan I tale om, hvordan jeres by har haft og har betydning i fortid og nutid, og hvordan I kan være med til at påvirke historien.

 

Mødested: Torvet foran Domkirken.

Byvandring
Byvandring
Foto

Nyt Viborg Museum

©

Nyt Viborg Museum

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1 time
Pris:
400 kr.
Yderligere priser:
Forløb kan bookes via mail til vibmus@viborg.dk
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
5., 6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Historie - Kildearbejde, Historie - Kronologi og sammenhæng, Kristendomskundskab - Kristendom, Kristendomskundskab - Livsfilosofi og etik
Fag:
Historie, Kristendomskundskab
Læringsmål:
Formålet med forløbet er at give eleverne et indblik i reformationens forløb, Viborgs centrale rolle i dette forløb, samt hvad reformationen medførte af ændringer i samfundet og for borgerne.

EKSEMPLER FRA FÆLLESMÅL
Historie
Eleven har viden om personer og hændelser, der tillægges betydning i historien.
Eleven har viden om faktorer, der kan påvirke historisk bevidsthed.

Se alle tilbud fra: