Fortællekunsten for grundskolen
Vælg imellem enten Karen Blixen og malerkunsten, et skrivekursus i essays eller fokus på en af Karen Blixens udvalgte fortællinger (se nederst).
Karen Blixen og malerkunsten
Karen Blixen er først og fremmest kendt som forfatter, men som ung var det hendes store drøm at blive kunstmaler.
”(…) kunsten har i alle sine skikkelser betydet uendelig meget for mig. Og jeg tror, at malekunsten på mit eget sind har virket mest direkte inspirerende.”
Her henviser Karen Blixen til malerkunstens betydning for hendes forfatterskab. Det er netop denne omtalte gensidige relation imellem forskellige kunstarter, der er omdrejningspunktet for dette læringsforløb.
Ved at se nærmere på Karen Blixens tegninger og malerier vil vi undersøge, hvordan farver og symbolik er med til at fortælle en historie. Vi sammenholder citater fra forfatterskabet med billedkunstens elementer for at blive klogere på den kunst, der hedder historiefortælling.
Eller...
Skrivekursus i essays
Karen Blixens essays var i deres oprindelige form foredrag, avisartikler, interviews eller radiotale. De bliver til i perioden 1938-1959.
“I foråret 1939 fik jeg Tabea Brandts rejselegat, og håbede ved alles hjælp at kunne virkeliggøre en gammel drøm. Jeg ville rejse med pilgrimmene til Mekka sammen med Farah (…) Da krigen brød ud 1. september, blev bevidstheden om indespærring mig uudholdelig.” (Karen Blixen, Breve fra et land i krig, Samlede Essays)
Karen Blixen fortæller om sin rejse til Tyskland og hendes indtryk, lige før Danmark besættes af Tyskland den 9. april 1940. Med udgangspunkt i et af Karen Blixens essays ser vi på opbygningen af et essay. Vi taler om tid, emne, stemmer, diskussion, undren. Der arbejdes konkret med førskrivningsfasen.
Der kan vælges mellem følgende essays:
- Et land i krig
- Mit livs mottoer
- Til fire kultegninger
- Rungstedlund. En radiotale
Eller...
Udvalgte fortællinger
- “Ringen”
- “Det ubeskrevne Blad”
- “Barua a Soldani”
