Museum Skanderborg

Munkeliv på Øm Kloster

Et undervisningsrollespil om livet i et munkekloster i middelalderen. Formålet er at give eleverne primær læring om det middelalderlige klosterliv, herunder aspekter om sygdoms- og helbredsopfattelse, i forbindelse med museets permanente udstillinger og en generel oplevelse af fællesskab og fordybelse. Eleverne iklædes munkedragter og optages i klostret under et nyt navn – de bliver med ét sat 700 år tilbage i tiden. Eleverne skal overholde tavshedsløftet i dele af undervisningstiden og skal arbejde med lægeplanter og sygdomme, afskrive tekster i skrivestuen, finde rundt i Klosterhaven og recitere salmevers til tidebønner i en "hverdag", som veksler mellem bøn, arbejde og hvile.

Øm Kloster blev grundlagt af en gruppe cisterciensermunke i året 1172. Munkene opbyggede et kloster, der i de følgende århundreder skulle blive et af Jyllands største og mest betydningsfulde munkeklostre. Der boede munke på klosteret frem til 1560, hvor Frederik 2. overtog stedet og omdannede det til jagtslot. I 1561 blev klostret nedrevet og byggematerialerne brugt til opførelsen af Skanderborg Slot.

I dag kan man i den to tønder land store ruinpark se fundamenterne af den mest komplette grundplan af et dansk cistercienserkloster. Desuden er fem overdækkede middelaldergrave stadig synlige i ruinerne af klostrets kirke og kapitelsal.

Emneord: Middelalder, klosterhistorie, tro, regler, mad, drikke, lægeplanter, sygdomme.

Gennemføres kun i perioden april-oktober, hvor Øm Kloster Museum er åbent. 
Transportomkostninger påhviler den enkelte skole eller klasse. Læreren har det pædagogiske ansvar under forløbet.

Inden besøget på klostret arbejder eleverne med hverdagen på klostret og beboernes roller. 

Til skoler i Skanderborg Kommune tilbyder museet at komme ud og holde et fælles oplæg for elever og lærere om middelalderen, om Øm Kloster og om rollespillet.

Museet har udarbejdet et undervisningsmateriale, som kan sendes til skolen. Materialet omhandler foruden beskrivelse af klosterliv også en indføring i middelalderens samfund, som bestod af dem, der kæmpede, dem, der bad, og dem, der arbejdede. Materialet indeholder desuden oplæg til emnearbejde med kildelister og synopser til forskellige emner om middelalderen.

Eleverne iklædes munkedragter og optages i klostret under et nyt navn - de bliver med ét sat 700 år tilbage i tiden.
Eleverne iklædes munkedragter og optages i klostret under et nyt navn – de bliver med ét sat 700 år tilbage i tiden.
Foto

Susan Kipp Pedersen, Museum Skanderborg.

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
4 timer
Pris:
2200 kr.
Yderligere priser:
Gratis for skoler i Skanderborg Kommune. Skoler uden for Skanderborg Kommune: 550 kr. pr. time.
Max deltagere:
24 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
4., 5.
Kompetenceområde:
Historie - Historiebrug, Historie - Kildearbejde, Historie - Kronologi og sammenhæng, Kristendomskundskab - Kristendom
Fag:
Historie, Kristendomskundskab
Læringsmål:
Formålet er at give eleverne primær læring om det middelalderlige klosterliv, herunder aspekter om sygdoms- og helbredsopfattelse, i forbindelse med museets permanente udstillinger og en generel oplevelse af fællesskab og fordybelse.