H.C. Andersens Hus

Nye, gamle eventyr

I ”Nye, gamle eventyr” tager vi eleverne med ind i en sansemættet verden af gamle folkeeventyr og folkesagn, som Andersen voksede op med. Med udgangspunkt i et drabeligt folkeeventyr skal eleverne finde på deres egne nye eventyr og fortælle dem gennem collager inspireret af Andersens billedbøger. Undervejs kommer eleverne også til at tage stilling til, hvilken slags historier lige præcis de kan lide.

Forløbet starter med, at eleverne hører om, hvordan H.C. Andersen brugte gamle folkeeventyr og folkesagn til at skabe sine egne nye kunsteventyr. Formidleren tager dem med rundt i museets udstilling, og på forskellige undseelige steder, som man normalt ikke ville ænse, fortælles eleverne gamle folkesagn, der får dem i den rette stemning og pirrer deres fantasi. Der gøres også holdt ved flere af udstillingens genstande, som eleverne måske kan blive inspireret af, ligesom Andersen blev inspireret af de ting, der var omkring ham. Til sidst hører eleverne i fire forskellige grupper et gammelt dansk folkeeventyr genfortalt ud fra fire forskellige synsvinkler, men hver gruppe hører kun eventyret fra ét perspektiv.

Derefter faciliteter formidleren en åben dialog med udgangspunkt i de forskellige udgaver af folkeeventyret, som eleverne har hørt, og gennem denne samtale kommer eleverne til at reflektere over, hvad der gør en historie god for dem.

I museets atelier finder eleverne på deres egne, nye eventyr med afsæt i det folkeeventyr, de netop har dykket ned i. Eventyrene skal laves som en collage, som eleverne kan fortælle ud fra, ved at klippe gamle illustrationer ud og sætte dem ind i et lille hæfte. Eleverne fortæller til sidst deres nye eventyr for hinanden i små grupper, men de får også deres hæfte med sig, så de kan genfortælle deres helt egne eventyr på skolen eller derhjemme.

Rundvisning i Eventyruniverset
Rundvisning i Eventyruniverset.
©

Museum Odense

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
2 timer
Pris:
900 kr.
Max deltagere:
30 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
4., 5., 6.
Kompetenceområde:
Dansk - Fortolkning, Dansk - Fremstilling, Dansk - Kommunikation, Dansk - Lytning, Dansk - Tale
Fag:
Dansk
Læringsmål:
Forløbet underbygger, at eleverne:
• opnår viden om H.C. Andersens brug af folkeeventyr og folkesagn i sit forfatterskab
• skaber nye fortællinger med både mundtlige og billedlige udtryk
• skaber historier med afsæt i H.C. Andersens kunstneriske metoder