Om arrangementet
Tilmeldingen er lukket
Dialog og deltagelse – undervisning i svære temaer
Tilmeldingen er lukket
Temadagen er afholdt.
Se materialer fra dagen her:

På temadagen skal vi gennem oplæg, praksiseksempler og dialog i grupper undersøge og reflektere over undervisning i svære temaer. Svære temaer et bredt emne, så på dagen vil vi komme omkring både køn og seksualundervisning, slavehandel og kolonihistorie og liv og død som undervisningstemaer. Vi skal høre om både greb og metoder, der forsøger at sikre elevernes deltagelse, og om bagvedliggende overvejelser og refleksioner, når undervisningens tema kan opfattes kontroversielt, tabubelagt og/eller følsomt.
Program
Hent program i printvenlig pdf her
Kl. 9.45 – 10.00
Ankomst med kaffe/the og lidt til ganen
Kl. 10.00 – 11.00
Velkomst og introduktion til Flugt
V. Trine Just Hansen, kulturformidler ved Vardemuseerne og regional koordinator i Skoletjenesten
Kl.11.00 – 11.30
Didaktiske og pædagogiske udfordringer ved undervisning om bl.a. slavegjorte
V. Nina Trier, leder af Undervisning & Familieaktiviteter på Museet for Søfart
Oplæg
Med afsæt i sit virke som Leder af B&U på M/S Museet for Søfart samt sine 14 års erfaring fra gymnasieskolen, fortæller Nina Trier om nogle af de didaktiske og pædagogiske udfordringer, der er ved at formidle og undervise i følsomme temaer, og om de erfaringer museet har gjort sig - nogle gange på den hårde måde - i forhold til at formidle historien om den danske handel med slavegjorte.
Kl. 11.30 – 12
Kolonihistorisk undervisning i spændingsfeltet mellem fortidens og nutidens racisme
V. Ida Maria Ramskov Skielboe, formidlingsinspektør ved Museum Vestsjælland
Oplæg
Hvert år undervises udskolingselever i Danmarks deltagelse i det transatlantiske slaveri og eleverne konfronteres med racialisering og racisme, når de undersøger et samfund, som var bygget på en systematisk undertrykkelse af afrikanere. Hvad sker der, når vi i undervisningen går ind og arbejder med en del af historien, der både er ubehagelig, problematisk og samtidig er til debat?
Kl. 12.00
Spørgsmål og fælles refleksion
Kl. 12.15 – 13
Frokost
Kl.13.00 – 13.45
Rundt om den varme grød, eller fingrene i: hvordan vi samtaler om svære emner på KØN
Ved formidlingsudvikler Simone Due Rasmussen fra KØN
Oplæg
På KØN er svære emner en del af vores DNA, da vores emnefelt beskæftiger sig med tabuiserede og sårbare emner som køn, krop og seksualitet. Det er særligt tydeligt i vores skoletjeneste, hvor vi har den tætteste dialog med de unge. Dette oplæg fokuserer på, hvordan vi tager dialogen gennem genstandsdidaktik, anerkendelse, og bevidst sprogbrug.
Kl. 13.45 – 14.00
Spørgsmål og fælles refleksion inkl. kaffe/the og kage på bordene
Kl. 14.00 – 14.45
Et rum der omfavner døden
V. Charlotte Sørensen, udviklings – og kommunikationskonsulent og Vibeke Sonntag Larsen, sekretariatschef i Landsforeningen Liv&Død.
Oplæg
Selvom vi alle før eller siden kommer i kontakt med døden, har mange svært ved at tale om døden – også med børn og unge. Landsforeningen Liv&Død inviterer med udstillingsstedet Funebariet børn og unge ind i et rum, der omfavner døden, Hvor der er konkrete, fysiske genstande som kister og urner, og hvor vi snakker om og stiller alle de spørgsmål om døden, der normalt kan være upassende og svære. Børn og unge anspores på den måde til at få et mere naturligt forhold til døden, der kan hjælpe dem fremadrettet i livet, når de selv får døden tæt på og mister.
Kl. 14.45 – 15.00
Fælles opsamling
Kl. 15.00
Tak for i dag!