Københavns Stadsarkiv

Københavns Stadsarkiv

Vores sted

Københavns Stadsarkiv

Når du bevæger dig ind på Københavns Stadsarkiv, er det som at gå ind i en tidsmaskine, der vha. gulnede dokumenter, sirlig håndskrift og smukke bykort, tager dig igennem hovedstadens udvikling, fortalt gennem levede liv. Stadsarkivet er centralt placeret på Københavns Rådhus og danner dermed rammen om byens lokaldemokrati samt historie. På rådhuset er samspillet mellem demokrati og historie synligt og pædagogisk integreret i selve bygningen – ikke mindst centreret omkring Rådhushallen og den historie-demokrati-akse, som udgøres af Borgerrepræsentationens Mødesal (2. sal) og Københavns Stadsarkiv (stuen og 1. sal). Tanken om, at historie og demokrati er tæt sammenknyttet, kan føres tilbage til rådhusarkitekten Martin Nyrop. Idéen var (og er), at den demokratisk valgte Borgerrepræsentation fører byen ud i fremtiden med udgangspunkt i fortidens beslutninger, mens Stadsarkivet er vidensbank for både Borgerrepræsentationens beslutninger og byens (eller kommunens) historie i almindelighed. Tilsammen giver de to institutioner borgerne demokratisk adgang til de folkevalgtes aktuelle og historiske beslutninger i henholdsvis tilhørerpladserne i Borgerrepræsentationens Mødesal og på Stadsarkivets læsesal. Foruden denne historie- og demokratiakse, minder frisen i Rådhushallen med historiske nedslagspunkter os også om, at historisk forståelse og demokratisk dannelse er tæt forbundne. 

Hvad kendetegner undervisningen hos os?

Hvert menneske er en samling kilder. Undervisningsforløbene på Københavns Stadsarkiv tager udgangspunkt i en brøkdel af arkivets samlinger på mere end 40 hyldekilometer med oplysninger og fortællinger om levede liv i København. I undervisningen på arkivet er det taktile element i centrum, når eleverne sanser, mærker og i det hele taget oplever historiens autentiske vingesus på nærmeste hold, når de sidder med originalt kildemateriale mellem hænderne. I undervisningsforløbene arbejdes der med fortællinger og kilder fra helt almindelige københavnere gennem historien. Her lægges der i høj grad op til dialog, refleksion og samarbejde med fokus på elevernes kildeforståelse, hvor der tages udgangspunkt i deres forforståelse og umiddelbare oplevelse af kilden og fortællingen.

Hvad kan børn og unge lære hos os?

Et helt centralt mål med undervisningen på Københavns Stadsarkiv er at styrke elevernes historiebevidsthed gennem kildearbejde. Det gør vi ved at lade dem arbejde med en personlig fortælling, som vi kender fra en autentisk kilde, hvilket giver eleverne en forståelse af hvad et arkiv og hvad kilder er. Igennem den personlige fortælling skal eleverne opleve en vedkommende historieundervisning, som de kan koble til deres egen livsverden. Derudover giver denne "lille" fortælling, der omhandler almindelige mennesker og lokale forhold, et godt udgangspunkt for en videre perspektivering til den "store" og bredere historie om konger, krige og historiske perioder.  

Under Stadsarkivets gittergulv kan man bl.a. finde politiets registerblade, der sammenlagt rummer flere millioner oplysninger om byens borgere.
Under Stadsarkivets gittergulv kan man bl.a. finde politiets registerblade, der sammenlagt rummer flere millioner oplysninger om byens borgere.

Fakta

Bestilling & Kontakt

Bestilling:

2125 8359

Kontakt:

Kasper Thorup Scheel Krüger
2125 8359