Andelslandsbyen Nyvang
I Andelslandsbyen Nyvang kan du opleve livet og hverdagen i den lille andelslandsby i midten af 1900-tallet. Vi er et anderledes og levende oplevelsescenter, hvor du skal røre, gøre, smage, prøve, dufte og lege dig gennem historien. På husmandsstedet er der tændt op i komfuret, og kaffen er lavet med erstatningen Richs. Du er velkommen til at smage, måske er der også en lille smagsprøve på 1940’ernes landkost, og en tur foran vaskebaljen, hvor du bliver sat til at vaske op med karskrubbe og sodavand. Har du benzin i blodet er vognmandsforretningen noget for dig. Hvis du er heldig, får du måske en køretur i Zonestationens kranvogn fra 1929. I smedjen er der ild i essen, og den store snavsede smed har travlt med at hamre på jernet og regere med ilden. Andelsmejeriet kører ofte i weekenden. Her kan du se mejeristerne lave smør og rygeost. Du kan også smage på gammeldags kærnemælk. Det friskkærnede smør og nylavede rygeost kan købes i Brugsforening. Her kan du få alt fra klipfisk til lakridspiber. Bagefter kan du besøge brugsuddelerens lejlighed. I skovhuset er der gang i husfliden. Der væves, kniples og drejes i træ.
I Andelslandsbyen Nyvang kan I besøge en landsby, som den kunne have set ud i 1940’erne. Vi har brugsforening, mejeri, brandstation, savværk, telefonboks, transformatorstation, el- og telefonmaster, husmandssted, kirke, skole, slagter, bager, konditori, frisørsalon, legetøjsbutik og meget, meget mere.
Vores skoletjeneste er et historisk værksted. Det betyder, at alle undervisningsforløb binder fortællingen om tiden sammen med praktiske gøremål. Det kunne f.eks. være storvask, madlavning, have- og markarbejde, brændehugning eller pasning af dyr. I kan også komme i skole anno 1940 med undervisning og frikvarter som dengang.
I Andelslandsbyen Nyvang formidler vi i rolle, og I kommer til at opleve tidens takt og tone i mødet med os. Nogle forløb afvikles i skoletjenestens egne lokaler. Andre finder sted i de genskabte historiske rammer, fortrins på husmandsstedet, i skolen eller i kirken.
Forløbene er særligt relevante for elever i indskolingen og på mellemtrinnet, men vi tilpasser gerne formål, indhold og aktiviteter andre aldersgrupper og klassetrin i samarbejde med undervisere og pædagoger.
