Museum Obscurum

Cornelius' mystiske verden

Træd ind i Cornelius S. C. Rödders mystiske verden. Her står du pludselig ansigt til ansigt med en varulv, en drage eller en fe. Men hvad er virkelighed, og hvad er ikke?

I Museum Obscurum træder du ind i en særlig og mystisk verden – en verden, der er helt sin egen. Besøget tager afsæt i den fiktive fortælling om samler og opdagelsesrejsende Cornelius S.C. Rödders liv og virke og befinder sig på grænsen til virkeligheden.

Som så mange andre samlere i 1800-tallet startede Cornelius’ samling som et kuriositetskabinet. Kuriositetskabinetter eller kunstkamre var private samlinger af ofte sjældne, mærkværdige eller sære genstande, både naturlige og menneskeskabte. Genstandene kunne være alt fra religiøse relikvier, antikviteter og souvenirs fra fremmede lande til mærkværdige skabninger og obskure jagtvåben. Men samlingerne indeholdt også mere mørke genstande, fx skeletdele fra henrettede personer, mumificerede dyr eller mennesker, varulvetænder, fe-blod og lignende.

På museet har vi forsøgt at genskabe Cornelius’ hjem ved hjælp af dagbøger, optegnelser og skriblerier fra hovedpersonen selv. Kom ind på museet og se, om du kan finde Cornelius’ hemmelige samling, den mørke og mere dystre del af hans kuriositetskabinet. Lad dig fortrylle af de gådefulde genstande, som er blevet fundet bag den skjulte dør, og mød de løjerlige udstoppede dyr som kuglefisken og næbdyret samt ikke at forglemme varulven og den lille drage.

Besøget skal give eleverne en forståelse af, hvordan verden i 1800-årene opfattede det mystiske, og hvordan de forsøgte at forklare og forstå det, de ikke forstod. Vi tager udstillingens tema helt op til i dag og snakker om, hvordan vi i dag gør med det, vi ikke forstår. 

Et andet vigtigt element er FAKE NEWS – for hvad skal vi tro på? Dette er et gennemgående element i rundvisningen, hvor eleverne skal bruge deres sunde fornuft og gerne stille spørgsmål til det, de oplever og hører ved rundvisningen. 

Rundvisning i Museum Obscurum
Rundvisning i Museum Obscurum
Foto

Museum Lolland-Falster

©

Museum Lolland-Falster

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1 time
Pris:
550 kr.
Max deltagere:
25 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Historie - Historiebrug, Historie - Kildearbejde
Fag:
Historie, Samfundsfag
Læringsmål:
4. kl.: Eleven kan fortælle om, hvordan mennesker er påvirket af og bruger historie.

6. kl.: Eleven kan med afsæt i enkle problemstillinger anvende kildekritiske begreber til at gøre rede for fortolkninger af fortiden.

9. kl.: g Eleven kan forklare samspil mellem fortid, nutid og fremtid.