Museum Skanderborg

Da krigen kom til Skanderborg

Der er andet end bøgetræer i skoven ved Skanderborg. Rundt omkring er der spor efter det tyske Luftwaffes hovedkvarter i Danmark under 2. verdenskrig. Der er flere bunkere, hvoraf to af dem er indrettet som museumsbunkere. Der er branddamme og blokhuse, og hvis man kigger godt efter, kan man se flade rydninger i skovbunden, hvor der engang har stået en mandskabsbarak. Kom med på vandring i Skanderborg Dyrehave og besøg museumsudstillingerne og de bunkers, der normalt er lukket for offentligheden – og husk en lygte, for der er ikke noget lys i de ellers lukkede bunkere.

I februar 1944 beslaglagde den tyske besættelsesmagt åndssvageanstalten Sølund. Et par måneder senere fulgte kravet om beslaglæggelse af Skanderborg Dyrehave. Hele området blev afspærret med pigtråd, løbegrave og spanske ryttere, adgangsvejene blokeret med pansergrave, og tyskerne begyndte opbygningen af Luftwaffes danske hovedkvarter. Luftgeneralens kommandocentral blev etableret tæt ved søen i to bunkers. En bunker ved Sølund blev opført og indrettet som telefon- og fjernskrivercentral. I skoven blev der bygget 87 barakker til besætningen på 500 mand. Her var der administration, værksteder, forplejning, slagteri og vaskeri samt en masse flyverskjul for køretøjer.

Understøtter mål inden for fagene historie, samfundsfag, dansk og tysk.

Emneord: Modstand, samarbejde, frihedskæmper, terrorist, landsforræder, stikker, idealisme, fornuft, tilpasning, protest, nazisme, racisme, kommunisme, flygtning, terror, koncentrationslejr, rationering, varemangel, krig, retfærdig krig, jødeforfølgelse.

Gennemføres bedst i perioden marts-november, men kan benyttes året rundt med den rette påklædning.

Læs mere på Museum Skanderborgs hjemmeside: https://www.museumskanderborg.dk/da-krigen-kom-til-skanderborg

Kommandobunkerne i Luftwaffes hovedkvarter i Skanderborg.

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
2½ time
Pris:
750 kr.
Yderligere priser:
Gratis for skoler i Skanderborg Kommune. Skoler uden for Skanderborg Kommune: 550 kr. pr. time.

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Historie - Historiebrug, Historie - Kildearbejde, Historie - Kronologi og sammenhæng
Fag:
Historie, Samfundsfag
Læringsmål:
Formålet med undervisningsforløbet er at give eleverne indblik i en vigtig periode i Danmarkshistorien og give dem oplevelser – gennem nærværet med historiske spor – der kan sætte fantasien i gang.
Endvidere bibringes eleverne forståelse af historiske sammenhænge og udvikler deres kronologiske overblik og deres fortrolighed med dansk kultur.
Deres historiebevidsthed styrkes, hvilket både gør dem bedre i stand til at kunne forstå og til at navigere i deres egen samtid.