Vikingemuseet Fyrkat - Nordjyske Museer

Harald Blåtand og trelleborgene

En rundvisning ved ringborgen Fyrkat. Rundvisningen behandler arkæologisk metode, byggeskik i vikingetid og den politiske situation i sen vikingetid, fra Harald Blåtand til Knud den Store. Der gives et bud på årsagen til borgenes byggeri samt deres korte levetid.

De danske trelleborge er det største byggeri i dansk vikingetid og samtidig et byggeri, som vi ikke har nogen direkte kilder til, ud over de sparsomme arkæologiske spor.

Ud fra de arkæologiske vidnesbyrd, dendrokronologisk datering og samtidige kilder kan der gives et bud på årsagen til borgenes etablering og deres relativt korte levetid. Der gives en kort gennemgang af udgravningerne af de forskellige ringborge, der er fundet i Danmark.

Borgenes tilblivelse er dateret til årene omkring 980, hvilket er i Harald Blåtands regeringsperiode. Hvorfor vil Harald Blåtand befæste riget? Svaret skal findes i de indenrigs- og udenrigspolitiske forhold, hvor især de tysk-romerske kejsere spiller en afgørende rolle for den danske konges handlinger.

Rundvisningen indeholder en fortælling om de magtpolitiske forhold i den sidste halvdel af vikingetiden, hvor borgene var ment til at spille en rolle. 

Et rekonstrueret langhus af typen, der blev bygget i trelleborgene.
Et rekonstrueret langhus af typen, der blev bygget i trelleborgene.
Foto

Jakob Ljørring Pedersen

©

Nordjyske Museer

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
45 min.
Pris:
600 kr.
Yderligere priser:
600 kr. for de første 10 deltagere, herefter 25 kr. per deltager. Rundvisning udenfor sæson : 900kr/10 personer + 25kr/person derudover.
Max deltagere:
50 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Ungdomsuddannelse
Erhvervsuddannelse:
Læreruddannelser
Ungdomsuddannelse:
HF, HHX, STX, VUC
Fag:
Design og arkitektur, Historie, Religion
Læringsmål:
Den studerende får en grundlæggende indføring i arkæologisk arbejde og tolkning af arkæologiske kilder.
Der præsenteres forskellige teorier om trelleborgenes formål ud fra datidens politiske og militære forhold.
Der gives et historisk rids af Danmarkshistorien fra 960-1040.