Vikingemuseet Fyrkat - Nordjyske Museer

Kamp i vikingetiden

Vikingerne var kendt for deres dygtighed til at føre krig. Med langskibene kom de hurtigt rundt og blev berygtede for deres vildskab i kamp. De var dygtige krigere, i skjoldmuren eller mand mod mand.
I dette forløb introduceres vikingetidens våben og rustningstyper, og hvordan de bruges i kamp. De grundlæggende kampteknikker trænes med våben af træ, og deltagerne får færten af kamptumlen i en skjoldmur og alvoren i en mand mod mand-kamp.

Forløbet foregår ved ringborgen Fyrkat, en af Harald Blåtands borge fra vikingetiden. Der gives en kort introduktion til brugen af våben i vikingetiden, og følgende våbentyper præsenteres og håndteres: økse, spyd, sværd, skjold. Hjelm og ringbrynje kan prøves på.

Herefter trænes vikingekamp med våben af træ. Der veksles mellem træningsøvelser og fri kamp, med øje for sikkerhed og våbenførlighed. Der trænes mand mod mand-kamp og sluttelig hærkamp mellem to hold.

Da trævåben kan gøre ondt og skade, hvis de anvendes forkert, er der stort fokus på sikker håndtering. Deltagerne lærer at tage ansvar for deres kampkunnen og besejre deres modstander sikkert og kontrolleret. Det kræver mental såvel som fysisk opmærksomhed i kampsituationen. Der trænes individuelle teknikker og kollektive hærkampstaktikker. 

Liniekamp
Kamptræning
Foto

Jakob Ljørring Pedersen

©

Vikingecenter Fyrkat

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
50 min.
Pris:
600 kr.
Yderligere priser:
Pris: 1–10 personer 600 kr., efterfølgende 25 kr. pr. person.
Max deltagere:
25 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
6., 7., 8., 9.
Kompetenceområde:
Historie - Kronologi og sammenhæng, Idræt - Alsidig idrætsudøvelse
Fag:
Historie, Idræt, Samfundsfag
Læringsmål:
Eleverne lærer sikker og kompetent våbenføring.

De introduceres til en kampsport, som kan praktiseres hjemme, 1 mod 1, eller i hold.

De lærer at håndtere ’kampstress’ og at tage ansvar for egen og andres sikkerhed.