Om nyheden

Type
Nyhed
Udgivet
Copied!

Kulturinstitutioner tilbyder virtuel undervisning og digitale læremidler

Corona-tid har ført til nye måder at undervise på. Kulturinstitutioner i hele landet tilbyder virtuelle forløb og digitale materialer, som kan bruges i undervisningen i en tid, hvor man ikke fysisk kan besøge museer og andre eksterne læringsmiljøer.
Type
Nyhed
Udgivet
Copied!

En undervisningsplatform, film og lærervejledninger er blandt de digitale undervisningstilbudt fra museer og andre eksterne læringsmiljøer. Skoletjenesten har her samlet en række aktiviteter og forløb som inspiration til lærere og pædagoger, der underviser og planlægger hjemmefra.

 

Arbejdermuseet

"History to go" på Arbejdermuseet

Arbejdermuseet lancerede i 2020 en ny portal om arbejderhistorie med digitale læremidler, hvor eleverne kan komme dybt ned i historien, selvom undervisningen foregår hjemmefra.

 

Musikmuseet

"Ears on" på Musikmuseet

Ears on er et undervisningsmateriale, som kan give ideer og konkrete forløb til at arbejde med instrumentbygning og komposition. Materialet indeholder tekst, billeder, video og elevopgaver mv..

 

Zoologisk Have

ZOO´s digitale undervisningsforløb har fokus på den tropiske regnskov. Undervisningsmaterialet indeholder undervisningsvideoer, som tager eleverne med på en rejse til regnskoven samt lærervejledninger, arbejdsark og spørgsmål.

Undervis hjemme med ZOOs undervisningsforløb for 0.-2. klasse

På opdagelse i den tropiske regnskov for 3.-6. klasse

Den tropiske regnskov for 7.-9. klasse

Se alle ZOO-skoleafsnit på Youtube her

 

Den Blå Planet

"De Blå Hajmyter" på Den Blå Planet

Sådan gør I: Vælg myte, lav research, udvælg, sammensæt historien, del. Følg anvisningerne på linket og se yderligere beskrivelse af materialet.

 

Thorvaldsens Museum

Online ressourcer på Thorvaldsens Museum (er ikke længere tilgængelige)

Thorvaldsens Museums har samlet online ressourcer, der kan bruges i undervisningen. det er primært for udskolingen og ungdomsuddannelserne. Du kan også besøge tilbygningen.dk, som egner sig godt til lystvandringer rundt i antikke og klassiske fortællinger.

Se også Skulpturstudier, hvor der er opgaver og kilder til skulpturanalyse. 

 

Designmuseum Danmark

Arbejd med designprocesser på Designmuseum Danmark

Designmuseet har samlet en række materialer til inspiration og fri afbenyttelse – fra podcasts, digitale udstillinger og virtuelle ture til kreative opgaver, du kan lave med børnene derhjemme.

 

Skoletjenesten Öresund

Tycho Brahe og livet på Hven: Skoletjenesten Öresund

Her er input til et forløb i historieundervisningen. I kan arbejde med materialet hjemme uden at tage til Hven.

 

Louisiana Museum for Moderne Kunst

Kunstportalen, Louisiana

Kunstportalen Skole finder du både spændende kunstværker fra Louisianas samling og kreative opgaver, dine elever kan gå ombord i. Du kan også lade dem arbejde med et af de fire temaer: Kroppens sprog, Skab det nye, Hvad billedet betyder, Arkitekturen omkring os.



Kunstportalen Skole er gratis at bruge og giver viden om og inspiration fra markante, internationale kunstnere fra Louisianas samling. Her introduceres forskellige værktyper og medier. Den giver desuden redskaber til at arbejde med moderne arkitektur med Louisianas som case.

 

Louisiana Learning

Hos Louisiana Learning finder du undervisningsmateriale fra Louisianas samling, aktuelle og tidligere udstillinger. Materialerne kan hentes gratis og bruges direkte i din online- og hjemmeundervisning. I arkivet finder du undervisningsmaterialer fra tidligere udstillinger med fokus på alt fra maleri og fotografi til arkitektur og samtidskunst.

Derudover har Louisiana Learning samlet en række digitale undervisningstilbud:

FANTASTISKE KVINDER: Hør historien om den store gruppe af kvindelige kunstnere, som har været en del af surrealismen, men som er blevet glemt, da kunsthistorien skulle skrives, og arbejd med fire kvindelige kunstneres værker.

KUNST OG STEDER: Hvad gør kunsten ved stedet? Og hvad gør stedet ved kunsten? Kunsteder.dk er et undervisningssite, hvor gymnasielærere og elever kan finde viden og inspiration til at beskæftige sig med kunst og dens kontekst som en del af undervisningen i både billedkunst, dansk, medier, drama, historie og samfundsfag, samt i tværfaglige forløb.

DIGITAL FLØJ, LOUISIANA CHANNEL: I denne tid, hvor museerne holder lukket gør vi opmærksom på Louisianas 'digitale fløj' med adgang til cirka 750 video-interviews med kunstnere, forfattere, arkitekter med mere, som er tilgængelige kvit og frit på Louisiana Channel.

 

Det Kgl. Bibliotek

Her kan I finde digitalt undervisningsmateriale fra Det Kgl. Bibliotek til brug på skolerne.

På Det Kgl. Bibliotek kan du finde en række undervisningsmaterialer med forslag til, hvordan dine elever bl.a. kan arbejde med værker af Thomas Winding og kildepakker fra H. C. Ørsted.

Der er også udviklet et materiale til udskolingselever med fokus på Årets pressefoto 2019. Det indebærer bl.a. et interview med årets vinder Sarah Hartvigsen Juncker.

 

Det Grønlandske Hus København

Dagens Grønland

Et dilemmabaseret undervisningsmateriale målrettet elever i grundskolens 4.-9. klasse. Her kan elever beskæftige sig med en række af de aktuelle problemstillinger, som livet i Grønland er præget af, og herigennem opnå større viden og forståelse for Grønland. Materialet er bygget op omkring 13 temaer: Turisme, Natur, Beboelse, Klimaforandringer, Natur, Befolkning, Erhverv, Hverdag & Fest, Råstoffer, Transport, Religion, Sundhed og Rigsfællesskab.

 

Levende Grønland

Et undervisningsmateriale til de gymnasiale uddannelser med afsæt i tre nyere dokumentarfilm om Grønland. Materialet er målrettet fagene historie, dansk, mediefag og samfundsfag. De tre film kan ses på Filmcentralen, eller man kan nøjes med at arbejde med de kortere filmklip, som findes på portalen, Levende Grønland

 

Vardemuseerne

Følg med på Vardemuseerne Lærings Facebook-side for nyt om online undervisningsforløb, der dækker alt fra kreative gækkebreve til historieundervisning. Du kan derudover holde dig opdateret på Vardemuseernes hjemmeside her.

 

Gammel Estrup, Danmarks Herregårdsmuseum

Gammel Estrup har oprettet en digital undervisningstjeneste, der tager dig på en historisk tidsrejse fra middelalderen op til 1920'erne. Du finder videoerne på Gammel Estrups YouTube-kanal

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum har desuden lanceret den digitale platform www.jagtenpaafortiden.dk med gratis materiale og film til brug i en række fag på Folkeskolens mellemtrin og i historieundervisningen på ungdomsuddannelserne.

 

Kattegatcentret

Kattegatcentrets Facebook-side fortæller BioKim det lærerige juleeventyr En vand-vittig jul. Det er også muligt at blive klogere på centrets mange forskellige fiskearter i videoserien Ugens dyr.

 

Københavns Museum

Digitalt undervisningsmateriale til ungdomsuddannelserne om bygningskultur.

Materialet om bygningskultur inviterer elever fra ungdomsuddannelser til at diskutere bevaringsværdig arkitektur. Materialet er udviklet i et samarbejde mellem Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur og Københavns Museum.

 

ARKEN

OS & DE ANDRE DYR

Som en del af formidlingssatsningen alenesammen.dk har ARKEN Undervisning udviklet det digitale forløb OS & DE ANDRE DYR med 7 videoer, hvor elever skal løse en række kreative udfordringer med udgangspunkt i forskellige dyr og børnenes egen livsverden.

 

Vikingeskibsmuseet

E-læring: Viden om vikingetiden

På E-læringssiderne har Vikingeskibsmuseet samlet en masse viden om vikingerne, deres samfund, rejser, skibe og ikke mindst, om de mennesker, der levede dengang.

 

Dyk ned - Fra Fund til udstilling

Hvornår bliver et fund til en genstand? Hvordan bruger man fund som kilder til historien? Og hvordan sætter man fundet ind i en formidlingssammenhæng på Vikingeskibsmuseet?

Undervisningsforløbet 'Fra fund til udstilling' sætter eleven i museumsekspertens sted og har til formål at give eleverne indblik i museets arbejde med genstande – fra det arkæologiske arbejde til udstilling og formidling. 

 

Statens Museum for Kunst

SMK Hjemkunstskab kan du finde al fjernundervisning fra SMK. Med SMK Hjemkunstskab rykker kunsten ind i dit hjem, og her kan du finde en lang række kreative og kunstneriske aktiviteter for dine børn og elever.

Derudover tilbyder SMK også en række idékataloger til din digitale undervisning:

Kuratering: Hvordan fungerer et museum i dag? Hvordan bliver en udstilling til? Og hvordan kan vi efterfølgende analysere den?

Dansk Guldalder: Eleverne præsenteres for forskellige hovedtemaer i den danske guldalder (ca. 1800-1850) som eksempelvis borgerskabet, familieportrætter, landskab, idyl og nationalfølelse.

Kunst i kikkerten: Vi oplever hver især noget forskelligt, når vi befinder os i et møde med kunsten. Eleverne skal her sætte ord på deres umiddelbare oplevelse med kunstværker. Her undersøger vi, hvordan vi kan eksperimentere med kunstværkers evne til at fortælle historier. Hvordan lyder et maleri? Hvad betyder det, når noget er abstrakt? Hvilken betydning af kropssprog, former, symboler, blikke osv. i kunsten?

Det moderne gennembrud: Med det moderne gennembrud fremkommer en kunst, der vil sætte ting til debat. Det moderne gennembrud varsler opbrud og nytænkning på alle fronter i Danmark; politisk, teknologisk, socialt og kulturelt. I dette idékatalog skal eleverne bl.a. undersøge, hvordan forandringerne i samfundet afspejles i kunsten og diskutere de konsekvenser, det moderne samfund har for mennesket.

Dansk Guldalder og Det moderne gennembrud: Dette materiale gør brug af begge tidsperioder ved at få eleverne til bl.a. at diskutere guldalderkunst, nationalværdier og klasseforskelle. Eleverne undersøger de to kunstneriske perioder overfor hinanden og skal perspektivere til vores egen nutid. De kan bruges som supplement til de opgaver og øvelser, der præsenteres i idekataloget for Dansk Guldalder og for Det Moderne Gennembrud.

Øvelser og aktiviteter på tværs af samlingerne og alderstrin: I dette idékatalog kan du finde samlede forslag til øvelser på tværs af SMK's samlinger og alderstrin. Du kan eksempelvis finde inspiration til aktiviteter som: Sæt musik og lyd til kunsten, kuratér dit eget hjem, skriv gode historier med inspiration fra kunsten på SMK eller lav et stilleben.

 

ARoS Aarhus Kunstmuseum

Museet inviterer aarhusianske elever med afsprittede hænder på art walk i den friske luft. I deres undervisningsmateriale, 'Kunst i en coronatid', finder du inspiration til øvelser og værker i Aarhus' byrum som eleverne frit kan arbejde fantasifuldt med.

 

Nivaagaards Malerisamling

Nivaagaards Malerisamling har udviklet et undervisningsmateriale til eleverne i 1.-5. klasse om Hans Scherfig og alle hans dejlige dyr. Materialet veksler på sjov og involverende måde mellem tekststykker, skrive- og tegneopgaver.

Du kan finde undervisningsmaterialet om Hans Scherfig her.

 

Det Kongelige Teater 

Det Kongelige Teater har i samarbejde med forlaget Alinea udviklet digitale undervisningsmaterialer til alle klassetrin i grundskolen. Materialerne knytter sig til unikke forestillinger, som dine elever kan se online her.

Alt undervisningsmaterialet er gratis, du skal bare bruge dit UNI-login.

Find undervisningsmateriale til udskolingen til Det Kongelige Teaters opførsel af ungdomsromanen Intet.

Find undervisningsmateriale til mellemtrinnet til Puccinis opera La Bohème.

Find undervisningsmateriale til mellemtrinnet til Bournonvilles ballet Napoli.

Find undervisningsmateriale til indskolingen til Det Kongelige Teaters børneballet Prinsessen på ærten efter H. C. Andersens Eventyr. 

 

Københavns Befæstning

”Forvent det værste” er Skoletjenesten Københavns Befæstnings nye virtuelle rollespil om den kolde krig og det civile beredskab.

I forløbet får eleverne indblik i vigtige beslutningsprocesser i krisesituationer, og de skal diskutere etiske dilemmaer, der kan sættes i perspektiv til den aktuelle pandemi-situation.

Se mere og book undervisningstilbuddet her.

 

FILM-X

FILM-X har lanceret en ny side med filmøvelser, der er oplagte til hjemmeskole-undervisning, så dine elever kan arbejde praktisk med film. Siden opdateres løbende med nye øvelser med forskellige temaer.  

Se siden "Filmøvelser til undervisningen" her. 

 

Andre undervisningstilbud

Udover udvalget her på siden, findes der mange andre tilbud fra de eksterne læringsmiljøer i hele landet. Her finder du et samlet overblik over alle undervisningstilbud på skoletjenesten.dk, som kan bruges i planlægningen af din undervisning.

Kontakt

Skriv til kommunikation@skoletjenesten.dk hvis du er udbyder på skoletjenesten.dk og har aktuelle virtuelle undervisningsforløb, du gerne vil dele.

Følg os her

Følg med på vores Facebookside "Skoletjenesten for lærere og pædagoger" hvor vi løbende deler input til undervisningen i både dagtilbud, skoler og ungdomsuddannelser.

Følg også med på Linkedin hvor du kan finde podcast, film, artikler og andre værktøjer, som du kan fordybe dig i hjemmefra.

Kontakt

Siska Rohr Harrebye Skoletjenesten

Siska Rohr Harrebye

Kommunikationschef
Tlf
24 90 13 68
Se profil

Måske er du også interesseret i