Om nyheden

Type
Nyhed
Udgivet
Copied!

Kulturinstitutioner tilbyder virtuel undervisning og digitale læremidler

Corona-tid har ført til nye måder at undervise på. Kulturinstitutioner i hele landet har udviklet nye virtuelle forløb og digitale materialer, som kan bruges i undervisningen i en tid, hvor man ikke fysisk kan besøge museer og andre eksterne læringsmiljøer.
Type
Nyhed
Udgivet
Copied!

En digital undervisningsplatform, film og lærervejledninger er blandt de tiltag, som kommer fra museer og andre eksterne læringsmiljøer som inspiration til undervisningen af børn og unge, og som senere kan følges op med et fysisk besøg på institutionen. 

Skoletjenesten har her samlet en række tiltag som inspiration til lærere og pædagoger, der i øjeblikket underviser og planlægger hjemmefra.

Listen opdateres løbende...

 

Arbejdermuseet

"History to go" på Arbejdermuseet

Arbejdermuseet har netop nu premiere på en ny portal med digitale læremidler, hvor eleverne kan komme dybt ned i historien, selvom undervisningen foregår hjemmefra.

 

Musikmuseet

"Ears on" på Musikmuseet

Ears on er et undervisningsmateriale, som kan give dig ideer og konkrete forløb til at arbejde med instrumentbygning og komposition. Materialet indeholder tekst, billeder, video, elevopgaver og meget mere.

 

Zoologisk Have

ZOOs digitale undervisningsforløb har fokus på den tropiske regnskov. Undervisningsmaterialet indeholder undervisningsvideoer, som tager eleverne med på en rejse til regnskoven samt lærervejledninger, arbejdsark og spørgsmål.

Undervis hjemme med ZOOs undervisningsforløb for 0.-2. klasse

På opdagelse i den tropiske regnskov for 3.-6. klasse

Den tropiske regnskov for 7.-9. klasse

Se alle ZOO-skoleafsnit på Youtube her

 

Dansk Arkitektur Center

Fang din by - fotokonkurrence

Med udgangspunkt i hverdagen – cykelture, boldspil eller lektielæsning i køkkenet – skal eleverne arbejde med fotografi koblet til arkitekturen i deres egen hverdag.

 

Den Blå Planet

"De Blå Hajmyter" på Den Blå Planet

Sådan gør I: Vælg myte, lav research, udvælg, sammensæt historien, del. Følg anvisningerne på linket og se yderligere beskrivelse af materialet.

 

Thorvaldsens Museum

Online ressourcer på Thorvaldsens Museum (er ikke længere tilgængelige)

Thorvaldsens Museums har samlet online ressourcer, der kan bruges i undervisningen. det er primært for udskolingen og ungdomsuddannelserne. Du kan også besøge tilbygningen.dk, som egner sig godt til lystvandringer rundt i antikke og klassiske fortællinger.

Se også Skulpturstudier, hvor der er opgaver og kilder til skulpturanalyse. 

 

Designmuseum Danmark

Arbejd med designprocesser på Designmuseum Danmark

Designmuseet har samlet en række materialer til inspiration og fri afbenyttelse – fra podcasts, digitale udstillinger og virtuelle ture til kreative opgaver, du kan lave med børnene derhjemme.

 

Skoletjenesten Öresund

Tycho Brahe og livet på Hven: Skoletjenesten Öresund

Her er input til et forløb i historieundervisningen. I kan arbejde med materialet hjemme uden at tage til Hven.

 

Louisiana Museum for Moderne Kunst

Kunstportalen, Louisiana

Kunstportalen Skole finder du både spændende kunstværker fra Louisianas samling og kreative opgaver, dine elever kan gå ombord i. Du kan også lade dem arbejde med et af de fire temaer: Kroppens sprog, Skab det nye, Hvad billedet betyder, Arkitekturen omkring os.

Kunstportalen Skole er gratis at bruge og giver viden om og inspiration fra markante, internationale kunstnere fra Louisianas samling. Her introduceres forskellige værktyper og medier. Den giver desuden redskaber til at arbejde med moderne arkitektur med Louisianas som case.

 

Louisiana Learning

Hos Louisiana Learning finder du undervisningsmateriale fra Louisianas samling, aktuelle og tidligere udstillinger. Materialerne kan hentes gratis og bruges direkte i din online- og hjemmeundervisning. I arkivet finder du undervisningsmaterialer fra tidligere udstillinger med fokus på alt fra maleri og fotografi til arkitektur og samtidskunst.

Derudover har Louisiana Learning samlet en række digitale undervisningstilbud:

KUNST OG KRISER: Hvordan har kunsten gennem tiden forholdt sig til store kriser? Giv dine elever mulighed for at tænke over den nuværende krise i lyset af kunst med værker, der behandler krig, naturkatastrofer, politiske oprør og meget andet.

KUNST OG STEDER: Hvad gør kunsten ved stedet? Og hvad gør stedet ved kunsten? Kunsteder.dk er et undervisningssite, hvor gymnasielærere og elever kan finde viden og inspiration til at beskæftige sig med kunst og dens kontekst som en del af undervisningen i både billedkunst, dansk, medier, drama, historie og samfundsfag, samt i tværfaglige forløb.

DIGITAL FLØJ, LOUISIANA CHANNEL: I denne tid, hvor museerne holder lukket gør vi opmærksom på Louisianas 'digitale fløj' med adgang til cirka 750 video-interviews med kunstnere, forfattere, arkitekter med mere, som er tilgængelige kvit og frit på Louisiana Channel.

GENERATION WEALTH, FILM OG UNDERVISNINGSMATERIALE: Hvem følger du på Instagram og hvorfor? Hvad skaber værdi for dig? Hvordan ser succes ud? Generation Wealth, som netop har været vist som udstilling på Louisiana, kan også ses som film. Tag med din klasse fat på drømmen om evig ungdom, den konstante jagt på succes, statussymboler i forbruger-samfundet, ureguleret kapitalisme og social ulighed. Alt sammen dokumenteret af Lauren Greenfield i både fotografier og på film. Og brug løs af vores undervisningsmateriale, som både inviterer på diktatorspil og overvejelser omkring hvad det gode liv i dag indebærer. Find filmen på Filmstriben her.

 

Det Kgl. Bibliotek

Her kan I finde digitalt undervisningsmateriale fra Det Kgl. Bibliotek til brug på skolerne.

På Det Kgl. Bibliotek kan du finde en række undervisningsmaterialer med forslag til, hvordan dine elever bl.a. kan arbejde med værker af Thomas Winding og kildepakker fra H. C. Ørsted.

Der er også udviklet et materiale til udskolingselever med fokus på Årets pressefoto 2019. Det indebærer bl.a. et interview med årets vinder Sarah Hartvigsen Juncker.

 

Anemonen

Anemonens hjemmeskole med Frøken Ignora.

Med udgangspunkt i forestillingen ”Frøken Ignora eksploderer” har Anemonen lavet et undervisningsforløb til dine elever. I hjemmeskolen får du en blanding af skrive, tegne-, og teaterøvelser.

 

Det Grønlandske Hus København

Dagens Grønland

Et dilemmabaseret undervisningsmateriale målrettet elever i grundskolens 4.-9. klasse. Her kan elever beskæftige sig med en række af de aktuelle problemstillinger, som livet i Grønland er præget af, og herigennem opnå større viden og forståelse for Grønland. Materialet er bygget op omkring 13 temaer: Turisme, Natur, Beboelse, Klimaforandringer, Natur, Befolkning, Erhverv, Hverdag & Fest, Råstoffer, Transport, Religion, Sundhed og Rigsfællesskab.

 

Levende Grønland

Et undervisningsmateriale til de gymnasiale uddannelser med afsæt i tre nyere dokumentarfilm om Grønland. Materialet er målrettet fagene historie, dansk, mediefag og samfundsfag. De tre film kan ses på Filmcentralen, eller man kan nøjes med at arbejde med de kortere filmklip, som findes på portalen, Levende Grønland

 

Vardemuseerne

Følg med på Vardemuseerne Lærings Facebook-side hvor de næsten dagligt tilføjer online undervisningsforløb, der dækker alt fra kreative gækkebreve til historieundervisning. Du kan derudover holde dig opdateret på Vardemuseernes hjemmeside her.

 

Gammel Estrup, Danmarks Herregårdsmuseum

Gammel Estrup har oprettet en digital undervisningstjeneste, der tager dig på en historisk tidsrejse fra middelalderen op til 1920'erne. Du finder videoerne på Gammel Estrups YouTube-kanal. Der uploades nye videoer hver mandag og torsdag kl. 10.

Hver onsdag kl. 14 kan du komme på live-museumsomvisning på Gammel Estrup via deres Facebook-side.

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum har desuden lanceret den digitale platform www.jagtenpaafortiden.dk med gratis materiale og film til brug i en række fag på Folkeskolens mellemtrin og i historieundervisningen på ungdomsuddannelserne.

 

Kattegatcentret

Kattegatcentret tilbyder naturvidenskabelig undervisning/liveudsendelser om havet hver tirsdag-torsdag klokken 11:00 på Kattegatcentrets Facebook-side.

Alle afsluttede udsendelser kan ses på Kattegatcentrets hjemmeside.

 

Københavns Museum

Digitalt undervisningsmateriale til ungdomsuddannelserne om bygningskultur.

Materialet om bygningskultur inviterer elever fra ungdomsuddannelser til at diskutere bevaringsværdig arkitektur. Materialet er udviklet i et samarbejde mellem Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur og Københavns Museum.

 

Buster filmfestival og Nationalmuseet

Fortæl Danmarkshistorie i børnehøjde.

Nationalmuseet og Buster Filmfestival går nu ind i anden uge af deres projekt: "Fortæl Danmarkshistorie i børnehøjde", hvor de inviterer ALLE børn og unge i alderen 5 - 16 år til at lave film om livet som barn eller ung under Corona-nedlukningen.

De mange film vil til slut blive samlet til én STOR dokumentarfilm om livet under Coronoa-lockdown i et børneperspektiv. Filmen vil få premiere på Buster Filmfestival i september 2020 og bliver en del af Nationalmuseet.

Ved deltagelse i projektet kan dine elever bl.a. lære ALT om at lave film, bruge Buster filmfestivals filmskole og deltage i konkurrencer.

 

BIOFOS, KloakLab

Nu kan eleverne i 9. klasse bruge BIOFOS' hotline, når de sveder over deres Fælles Faglig Fokus opgave.

BIOFOS tilbyder livekontakt med KloakLab på facebook mandag til fredag kl. 12.00 – 14-00 fra tirsdag den 14. april.

Eleverne kan skrive til KloakLab på https://www.facebook.com/kloaklab/ og stille deres spørgsmål til deres skoletjenestemedarbejdere, der sidder klar ved tastaturet fra mandag til fredag kl. 12.00 – 14.00 til at besvare spørgsmål og guide eleverne igennem spildevand, udledning af stoffer til havmiljøet og vandets kredsløb.

 

ARKEN

Alene Sammen

Med Alene Sammen kan børn, der er særligt udfordret eller isoleret i den nuværende COVID-19 situation deltage i lukkede kreative workshops. Børnene vil deltage i aktiviteter, der foregår i et virtuelt rum. ARKEN sammensætter de deltagende børn i lukkede grupper, så de oplever at være i et trygt rum, hvor de er sammen med et eller flere kendte ansigter og kan finde sig til rette.

 

Vikingeskibsmuseet

E-læring: Viden om vikingetiden

På E-læringssiderne har Vikingeskibsmuseet samlet en masse viden om vikingerne, deres samfund, rejser, skibe og ikke mindst, om de mennesker, der levede dengang.

 

Dyk ned - Fra Fund til udstilling

Hvornår bliver et fund til en genstand? Hvordan bruger man fund som kilder til historien? Og hvordan sætter man fundet ind i en formidlingssammenhæng på Vikingeskibsmuseet?
Undervisningsforløbet 'Fra fund til udstilling' sætter eleven i museumsekspertens sted og har til formål at give eleverne indblik i museets arbejde med genstande – fra det arkæologiske arbejde til udstilling og formidling. 

 

Det Danske Filminstitut

Hvordan kan vi arbejde strategisk og dialogisk med filmpædagogik i undervisningen og på dagtilbudsområdet? Det er omdrejningspunktet for et nyt europæisk online-kursus udviklet af bl.a. Det Danske Filminstitut. Kurset er målrettet undervisere, formidlere og beslutningstagere der arbejder med filmpædagogik for børn og unge, og i denne uge er der fokus på filmaktiviteter for dagtilbud. Kurset er gratis og på engelsk, løber frem til d. 17. maj og kører igen til efteråret 2020.

Læs mere og tilmeld dig Det Danske Filminstituts online-kursus her.

 

Statens Museum for Kunst

SMK Hjemkunstskab kan du finde al fjernundervisning fra SMK. Med SMK Hjemkunstskab rykker kunsten ind i dit hjem, og her kan du finde en lang række kreative og kunstneriske aktiviteter for dine børn og elever.

Derudover tilbyder SMK også en række idékataloger til din digitale undervisning:
Kuratering: Hvordan fungerer et museum i dag? Hvordan bliver en udstilling til? Og hvordan kan vi efterfølgende analysere den?

Dansk Guldalder: Eleverne præsenteres for forskellige hovedtemaer i den danske guldalder (ca. 1800-1850) som eksempelvis borgerskabet, familieportrætter, landskab, idyl og nationalfølelse.

Kunst i kikkerten: Vi oplever hver især noget forskelligt, når vi befinder os i et møde med kunsten. Eleverne skal her sætte ord på deres umiddelbare oplevelse med kunstværker. Her undersøger vi, hvordan vi kan eksperimentere med kunstværkers evne til at fortælle historier. Hvordan lyder et maleri? Hvad betyder det, når noget er abstrakt? Hvilken betydning af kropssprog, former, symboler, blikke osv. i kunsten?

Det moderne gennembrud: Med det moderne gennembrud fremkommer en kunst, der vil sætte ting til debat. Det moderne gennembrud varsler opbrud og nytænkning på alle fronter i Danmark; politisk, teknologisk, socialt og kulturelt. I dette idékatalog skal eleverne bl.a. undersøge, hvordan forandringerne i samfundet afspejles i kunsten og diskutere de konsekvenser, det moderne samfund har for mennesket.

Dansk Guldalder og Det moderne gennembrud: Dette materiale gør brug af begge tidsperioder ved at få eleverne til bl.a. at diskutere guldalderkunst, nationalværdier og klasseforskelle. Eleverne undersøger de to kunstneriske perioder overfor hinanden og skal perspektivere til vores egen nutid. De kan bruges som supplement til de opgaver og øvelser, der præsenteres i idekataloget for Dansk Guldalder og for Det Moderne Gennembrud.

Øvelser og aktiviteter på tværs af samlingerne og alderstrin: I dette idékatalog kan du finde samlede forslag til øvelser på tværs af SMK's samlinger og alderstrin. Du kan eksempelvis finde inspiration til aktiviteter som: Sæt musik og lyd til kunsten, kuratér dit eget hjem, skriv gode historier med inspiration fra kunsten på SMK eller lav et stilleben.

 

ARoS Aarhus Kunstmuseum

Museet inviterer aarhusianske elever med afsprittede hænder på art walk i den friske luft. I deres undervisningsmateriale, 'Kunst i en coronatid', finder du inspiration til øvelser og værker i Aarhus' byrum som eleverne frit kan arbejde fantasifuldt med.

 

Nivaagaards Malerisamling

Nivaagaards Malerisamling har udviklet et undervisningsmateriale til eleverne i 1.-5. klasse om Hans Scherfig og alle hans dejlige dyr. Materialet veksler på sjov og involverende måde mellem tekststykker, skrive- og tegneopgaver.

Du kan finde undervisningsmaterialet om Hans Scherfig her.

 

 

Andre undervisningstilbud

Udover udvalget her på siden, findes der mange andre tilbud fra de eksterne læringsmiljøer i hele landet. Her finder du et samlet overblik over alle undervisningstilbud på skoletjenesten.dk, som kan bruges i planlægningen af din undervisning.

Kontakt

Skriv til kommunikation@skoletjenesten.dk hvis du er udbyder på skoletjenesten.dk og har aktuelle virtuelle undervisningsforløb, du gerne vil dele.

Følg os her

Følg med på vores Facebookside "Skoletjenesten for lærere og pædagoger" hvor vi løbende deler input til undervisningen i både dagtilbud, skoler og ungdomsuddannelser.

Følg også med på Linkedin hvor du kan finde podcast, film, artikler og andre værktøjer, som du kan fordybe dig i hjemmefra.

Kontakt

Siska Rohr Harrebye Skoletjenesten undervisningstilbud

Siska Rohr Harrebye

Kommunikationschef
Tlf
24 90 13 68
Anne Louise Slott Thorborg Skoletjenesten undervisningstilbud

Anne Louise Slott Thorborg

Webkoordinator
Tlf
23 70 66 74

Måske er du også interesseret i