Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot

Afstemning og Genforening 1920

En af de mest markante begivenheder i Danmarks nyere historie er udgangspunktet for dette undervisningsforløb. Afstemningen om grænseforløbet mellem Danmark og Tyskland er hovedindholdet.

Undervisningsforløbet tager udgangspunkt i forholdene omkring afslutningen af 1. Verdenskrig og Versaillesfreden, der bestemte at der skulle stemmes om grænseforløbet mellem Danmark og Tyskland. Der arbejdes især med valgkampen op til de to afstemningsdage d. 10. februar og d. 14. marts, som belyses ud fra forskellige afstemningsplakater, nødpengesedler og løbesedler. Hvis det ønskes, er der vil her mulighed for at lade eleverne arbejde i grupper.

Herefter arbejder vi videre med emnet og ser på og drøfter afstemningsresultaterne hvordan de så ud set fra Danmark og fra Tyskland. Det billedmæssige udtryk for Genforeningen drøftes og der orienteres om de øvrige afstemninger der blev afholdt i Europa 1920-1921.

Valgmateriale fra afstemningsdagene
Valgmateriale fra afstemningsdagene
©

Museum Sønderjylland

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1 time
Pris:
550 kr.
Max deltagere:
30 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Ungdomsuddannelse
Ungdomsuddannelse:
HF, STX, VUC
Fag:
Billedkunst, Dansk, Historie
Læringsmål:
Forløbet indgår under faget histories redegørelse over centrale udviklingslinjer og begivenheder i såvel Danmarks som Europas historie. Forløbet kan indgå som en del af kernestoffet med henblik på brud og tradition. Herved kan emner som national identitet, demokrati og menneskerettigheder inddrages. Sammen med forløbene om de slesvigske krige, tiden under tysk styre og 1. Verdenskrig kan der laves et kronologiforløb med fokus på brud og kontinuitet.