Oplevelsescenter Nyvang

Arbejd for føden. En dag med daglige gøremål

I midten af 1900-tallet var der stadig ikke ret mange af dagligdagens gøremål, der blev udført ved hjælp af maskiner. Så der var masser af fysisk arbejde i hverdagen, der både kunne laves af børn og voksne. Og børnene måtte tage fat.

”Jeg fik plads på en præstegård. Jeg husker tydeligt en dag, hvor manden og konen skulle på udflugt. Da fik jeg besked på at skulle vaske storvask. Der var pumpe i vaskekælderen, en kedel og en vaskevugge. Jeg skulle også give karlen mad, vaske alle gulvene og flytte alle fårene.” Dagmar Nielsen, ca. 1935.

På husmandsstederne havde både børn og voksne meget praktisk arbejde hver eneste dag. I Nyvang arbejder vi ud fra et kernesundt princip om, at der er meget læring at hente i det daglige arbejde! Derfor sættes eleverne fra start i sving med en række daglige gøremål; storvasken skal klares og der skal fremstilles brændsel til brændekomfuret.
Når man arbejder hårdt, skal der noget mad indenbords. Efter dagens arbejde laver vi brødæggekage efter mors gamle spareopskrift. Brødæggekagen fremstilles fra bunden på brændekomfuret, som selvfølgelig er tændt op med vores hjemmelavede brændselsbriketter.

Bagning af pandekager på det gamle smedejernskomfur
Bagning af pandekager på det gamle smedejernskomfur
Foto

Oplevelsescenter Nyvang

©

Oplevelsescenter Nyvang

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
3 timer
Pris:
1700 kr.
Yderligere priser:
+ entré 75 kr. pr. barn
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
0., 1., 2., 3., 4., 5., 6.
Kompetenceområde:
Historie - Kronologi og sammenhæng, Natur/teknologi - Perspektivering
Fag:
Historie, Madkundskab, Natur/teknologi
Læringsmål:
At eleverne via fysiske aktiviteter får en forståelse for levevilkår for børn på landet i 1900-tallet og dermed en bredere indsigt i dansk historie.