Museum Nordsjælland

Besøg en arkæologisk udgravning

Kunne I tænke jer at se, hvordan en arkæologisk udgravning foregår, og hvad det egentlig er, som arkæologerne finder?

Det er der mulighed for, når arkæologerne inviterer klasser på besøg på udgravningen ved Smørkilde Bakke i Hillerød, .


I dette undervisningstilbud bliver klassen vist rundt på udgravningen på Smørkilde Bakke i Hillerød af arkæolog Mette Palm, som fortæller om, hvordan arkæologerne ved, der ligger noget fra fortiden nede i jorden. I ser hvordan arkæologerne arbejder, og hvad det egentlig er, arkæologerne kigger efter i jorden. Vi skal naturligvis også se nogle af de genstande fra jernalder og middelalder, der er blevet fundet på udgravningen. 
 

Den arkæologiske udgravning er fundamentet for alle tolkninger af forhistorien, da det især er her, der bliver produceret viden: spor af nedgravede stolpehuller og affaldsgruber, potteskår, dyreknogler og planterester, landskabet og bosættelsen. Alle de forskellige fund (materielle kilder) og observationer, som arkæologerne dokumenterer og analyserer før, under og efter udgravningen, danner grundlag for vores viden om livet og døden – også i de historiske perioder middelalder og renæssance, hvor arkæologiske udgravninger både understøtter og sætter spørgsmålstegn ved de skriftlige kilder. 

OBS - Undervisningen foregår udendørs uanset vejret, så fornuftig påklædning anbefales. I tilfælde af stærk regn eller torden aflyses undervisningen.

Der tages hensyn til klassens niveau i undervisningen.

Arkæologerne har afmærket forskellige anlæg og er i gang med at dokumentere dem. I baggrunden en gravemaskine, der forsigtigt skraber det øverste muldlag af.
Foto

Museum Nordsjælland

©

Museum Nordsjælland

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1 time
Pris:
500 kr. Gratis
Yderligere priser:
Undervisningen er gratis for skoler fra Museum Nordsjællands hjemkommuner Hillerød, Gribskov og Hørsholm. Øvrige skoler betaler 500 kr. pr klasse.
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Historie - Kildearbejde, Historie - Kronologi og sammenhæng
Fag:
Elevernes alsidige udvikling, Historie
Læringsmål:
At se hvor de materielle kilder kommer fra.
At opleve grundlaget for de materielle kilder (kildekritik).
At høre om samarbejdet mellem arkæologi og naturvidenskaber.