Mariager Saltcenter

BLIV KLOG PÅ SALT – saltets kemi og saltfremstilling i Sydehytten

Kan man med det blotte øje se forskel på saltes kemi? Det vil I kunne svare på, når I ved et overmætningsforsøg får udkrystalliseret fixersalt. I skal også på egen krop opleve saltets effektive opdrift i Det Døde Hav, komme på besøg i vores flotte Sydehytte, hvor sydemesteren viser jer kunsten at syde salt, og gå på opdagelse i vores spændende saltudstilling, hvor I finder masser af salthistorier.

Eleverne bliver opdelt i hold (ca. 15 elever pr. hold) og kommer efter tur rundt i Mariager Saltcenter og oplever følgende stationer:

·      Overmætningsforsøg med fixersalt (natriumthiosulfat pentahydrat)
Her arbejder eleverne med, at saltets kemiske formel giver et unikt saltkrystal. Eleverne laver en mættet opløsning af fixersalt og sætter den på køl. Mens vi venter på afkølingen, tager vi en kort snak vi om, hvordan saltet i den danske undergrund er dannet. Derefter vender vi tilbage til den overmættede opløsning, hvor eleverne får fixersaltet til at udkrystallisere. Eleverne beskriver de flotte fixersalt-krystaller, som vi sammenligner med natriumklorid-saltkrystaller. (For denne del af dagens undervisning skal der betales pr. hold, se under pris.)

·      Saltmine med biograf
En næsten naturtro elevator bringer jer ned i saltminen, og en helt anden verden. Her kan I opleve, hvordan en gammel polsk saltmine så ud for over 100 år siden. I minens gange har vi formidling om saltets historie og saltminer samt biografen, hvor I kan se en FunRide Film.

·      Sydehytte
I sydehytten fortæller sydemesteren om kunsten at lave Mariager Sydesalt – sådan som man har gjort det gennem hundredvis af år. I lærer processen og kan lave jeres eget Mariager Sydesalt.

·      Saltudstilling
På 1. sal kan I gå på opdagelse i vores spændende udstilling om det 260 mio. år gamle salt. Her præsenteres saltets verden med film, plancher, saltforsøg og rekvisitter. Udstillingen favner saltets fortælling, der rækker såvel 260 mio. år bagud i tiden som ind i fremtiden med den nye opfindelse fra SaltPower, der producerer vedvarende grøn energi.

·      ”Det Døde Hav”
”Det Døde Hav” giver jer en unik mulighed for at bade i opvarmet, saltmættet vand. Her er det umuligt at synke til bunds, da saltets opdrift holder én flydende!

Man er velkommen til at spise medbragt mad på 1. sal ved de opstillede borde. Ønsker I at få et godt skoletilbud på frokost i vores café, så kontakt da venligst Café Salt på tlf. 30346730, gerne senest en uge inden besøget.

Salt
Salt

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
4 timer
Pris:
50 kr.
Yderligere priser:
Entre pr. elev kr. 50,-. Pris pr. undervisning kr. 450,- (ca. 15 elever pr. undervisning). Ved 2 eller flere undervisninger er prisen pr. undervisning kr. 400,-. Gratis for institutioner fra Mariagerfjord Kommune.
Max deltagere:
60 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Elevernes alsidige udvikling, Fysik/kemi - Modellering, Fysik/kemi - Undersøgelse, Fysik/kemi - Perspektivering, Geografi - Perspektivering, Historie - Historiebrug, Historie - Kronologi og sammenhæng, Natur/teknologi - Kommunikation, Natur/teknologi - Modellering, Natur/teknologi - Undersøgelse, Natur/teknologi - Perspektivering
Fag:
Elevernes alsidige udvikling, Fysik/kemi, Geografi, Historie, Natur/teknologi
Læringsmål:
Læringsmål naturfag:
Eleven kan perspektivere natur/teknologi til omverdenen.
Eleven kan gennemføre systematiske kemiske undersøgelser.
Eleven kan argumentere om enkle forhold inden for natur og teknologi.
Eleven kan med enkle modeller forklare enkelte saltes opbygning.
Eleven har viden om nogle krystalopbygninger.
Eleven har viden om modellering i naturfag.

Læringsmål historie:
Eleven kan perspektivere egne og andres historiske fortællinger i tid og rum.
Eleven kan formulere enkle historiske problemstillinger.
Eleven kan opstille historiske scenarier for at få indsigt i samfundsforhold i fortiden.
Eleven har viden om elementer, der indgår i historiske scenarier.
Eleven har viden om samspil mellem aspekter fra dansk og omverdens historie.