Frihedsmuseet

Børnerundvisning – Mørket sænker sig

I denne børnerundvisning dykker vi ned i besættelsestiden og den danske modstandskamp i børnehøjde. Og i, hvordan børn gik til modstand mod besættelsesmagten dengang.

Vi skal en tur tilbage til 9. april 1940 – en tid uden mobiltelefon, fjernsyn og computere, og hvor de færreste havde råd til en bil.

Og til en tid, hvor vi blev besat af Hitlers Tyskland.

Mørket har sænket sig over Danmark. Mørklægningsgardiner kom op i alle danske hjem, og mange børn måtte se sig om efter en ny skole, når tyskerne brugte den gamle til at bo og sove i.

Men hvad skal man gøre som barn, når ens land er besat? Kan man overhovedet gøre noget i de voksnes krig? På denne rundvisning dykker vi sammen ned i modstanden under besættelsen, og hvordan børn og teenagere selv gik til modstand.

For der er nemlig flere eksempler på, at også børn viste deres modstand mod den tyske besættelsesmagt. Lige fra at dele illegale blade ud til egentlig sabotage såsom at sætte ild til en tysk togvogn eller stjæle tyske våben, som for eksempel Churchill-gruppen gjorde. Den bestod af en gruppe drenge i alderen 14-17 år.

Vi leder også sammen i udstillingen efter spor af modstand, når vi finder illegale mærker og blade og ser og rører et af de våben, som modstandskæmperne brugte.

Børn i besøg i udstillingen på Frihedsmuseet
Børn i udstillingen på Frihedsmuseet
Foto

Thorkild Jensen

©

Nationalmuseet

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1 time
Pris:
600 kr.
Max deltagere:
30 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
6.
Kompetenceområde:
Dansk - Kommunikation, Historie - Historiebrug
Fag:
Dansk, Historie
Læringsmål:
Rundvisningen støtter kompetencemål som:

Eleven kan kommunikere med bevidsthed om sprogets funktion i overskuelige formelle og sociale situationer.

Eleverne kan perspektivere egne og andres historiske fortællinger i tid og rum.

Se alle tilbud fra: