NaturBornholm

Bornholm ændrer sig

En praktisk workshop med undersøgelser, som giver forklaring på, hvordan øens landskaber er blevet formet siden den sidste istid, der sluttede for ca. 15.000 år siden. Eleverne får desuden et kendskab til processerne i et geologisk kredsløb: forvitring, erosion, transport og aflejring. Med udgangspunkt i Verdensmål 13 og 15 samt elevernes egne observationer lærer eleverne om, hvilke naturfænomener der har fundet sted for flere hundrede tusind år siden, og hvad der sker med bornholmske landskaber i dag.

Undervisningsoplægget starter med en snak om klimaændringer. Derefter arbejder eleverne i grupper. De laver et forsøg, der visualiserer, hvad der sker med et landskab under og efter en istid. De kommer til at lave deres egen landskabsmodel med skurestriber fra istidens nedbrydende erosion, med søer skabt af dødis og med de vandreblokke, isen har efterladt. Derefter graver eleverne deres vandløb ud. De hælder vand i vandløbet og ser, hvad der sker. Naturvejlederen fokuserer på elevernes oplevelser, undersøgelser og efterfølgende refleksion over deres opdagelser. Vi diskuterer for eksempel: Hvad sker der med vandets fart, hvis vandløbet er lige eller har mange sving? Hvad sker der, hvis vi lægger sten eller andre større materialer ned i vandløbet? Hvad kan vi gøre for, at vandet bevæger sig hurtigere eller langsommere i vandløbet? Til sidst i læringsforløbet anvender eleverne deres modeller til at forklare det landskab, vi ser i dag, og som er resultatet af den sidste istid samt menneskeskabte ændringer i landskabet.

Det anbefales, at I supplerer med undervisningsoplægget ”Geologiske processer I” for at opleve skurestriber fra istidens nedbrydende erosion og nogle af de vandreblokke, isen har efterladt, på en tur til Klintebakken.

Efter forløbet er det en god idé, at eleverne iagttager landskabsformer i deres nærområde. De kan finde og registrere tegn på naturlige og menneskeskabte ændringer i landskabet.

Praktisk information:

Det foregår udendørs: Husk at tage praktisk tøj og sko på.

Tag gerne billeder under forløbet, der kan bruges til efterbearbejdning.

Baggrundsmaterialer:

Junior-geologerne Istiden og dens landskab 

Spil på nettet: Under fanen ”Geogames” findes ”geologi”. Find animation af vulkan  

Sten og stoffer: www.natur-vejleder.dk 

Geologi – og i det ny gymnasium på Bornholm. Jørgen Butzbach 2007

Sten på stranden – Natur og Museum. Torben Gang Rasmussen, Naturhistorisk Museum 1999-4

Eleverne graver deres vandløb ud.
Eleverne graver deres vandløb ud.
Foto

NaturBornholm

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1 3/4 time
Pris:
1500 kr.
Yderligere priser:
Gratis oplæg for bornholmske skoler med årskort til NaturBornholm, kan forlænges for 600 kr. pr. time. Uden skolekort: 95 kr. pr. elev (min. 15 elever), plus entré til Naturbornholm.
Max deltagere:
30 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Geografi - Kommunikation, Geografi - Modellering, Geografi - Undersøgelse, Geografi - Perspektivering
Fag:
Geografi
Læringsmål:
Undersøgelse:
Naturgrundlag og levevilkår (9. klasse)
Modellering:
Jordkloden og dens klima (9. klasse) Naturgrundlag og levevilkår (9. klasse)
Perspektivering:
Jordkloden og dens klima (9. klasse) Naturgrundlag og levevilkår (9. klasse)
Kommunikation:
Formidling (9. klasse) Argumentation (9. klasse) Ordenskab (9. klasse)