Nordatlantens Brygge

Din nordiske sprogfamilie

Hvordan er islandsk, færøsk og dansk i familie med hinanden? Syv unge digteres rejse rundt i de tre lande er inspirationen til dette undervisningsforløb om sprogligt slægtskab i Norden, hvor eleverne inviteres til at kaste sig hovedkulds ud i at tale sine nordiske nabosprog.

I Danmark, Færøerne, Island og i øvrigt Sverige og Norge deler vi en fælles nordisk sprogstamme. Vi er i "sprogfamilie", som det hedder. Men hvor godt kender vi egentlig vores sprogfamilie i Danmark? Står den os nær eller oplever vi den som fjern?

Bogen, som dette undervisningsmateriale bygger på, er skabt ud fra et møde. Syv unge digtere har mødt hinanden på en rejse rundt mellem de tre lande og her har de også mødt hinandens sprog, og hinandens måde at bruge sproget på i form af digte. På den baggrund har de i fællesskab skrevet digtsamlingen DISKO!F, hvor de tekster, I kommer til at læse, kommer fra. Forfatterne har både været nysgerrige og modige, og har leget med sproget. Det er det samme ønske, vi har med de opgaver, som I skal arbejde med. Man når nemlig virkelig langt ved bare at turde!

Undervisningen tager afsæt i den samme tilgang, som de unge digtere har benyttet sig af i sprogmødet og skriveprocessen, hvor eleverne opfordres til at kaste sig hovedkulds ud i vores vestnordiske nabosprog gennem leg og nysgerrighed.

Vi håber at inspirere både elever og lærere til at sanse og opleve sprogene, til at smage på lydene, dykke ned i ordenes ligheder og forskelle og dermed også vores sproglige relation og fælles historie. Ikke mindst håber vi, at eleverne vil nyde den nordiske poesi, som de her bliver præsenteret for – ung til ung.

I løbet af undervisningen skal vi spille diftongbingo og vendespil for at øve os i at "stemme stemmen" efter de islandske og færøske vokallyde. Eleverne kommer til at "røversætte" islandske tekstbidder fra digtsamlingen og på den måde stykke deres egne nye digte sammen. Vi graver os et smut ned til sprogtræets rødder og kigger tilbage i historien på de nordiske landes relation over tid. Fra dette perspektiv ser vi på, hvordan begge dele på forskellig vis afspejles i den nye generations sprog og kulturforståelse ved at analysere et af de færøske digte.

Vi vil med dette sprogforløb sætte de nordiske sprog dør om dør - ligesom de befinder sig geografisk. De syv digtere har på kryds og tværs banket på, låst sig ind og besøgt hinandens verdener. I undervisningen inviterer vi eleverne til at lade deres egen dør stå på vid gab og tage på besøg hos sine naboer med nysgerrighed, modet til at prøve at forstå og lysten til at dele.

Kom og besøg din nordiske sprogfamilie!

Billede af digterne og redaktøren
Fra venstre: Dania O. Tausen (FO), Maja Mittag (DK), Sölvi Halldórsson (IS), facilitator Ana Stanicevic (CS), Beinir Bergsson (FO), Guðrun Brjánsdóttir (IS), Valdemar Kjærulff (DK), Harald Toksværd (DK)
Foto

DISKO!F

©

DISKO!F

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
2 timer
Pris:
Gratis
Max deltagere:
30 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Dansk - Fortolkning, Dansk - Fremstilling, Dansk - Kommunikation, Dansk - Lytning, Dansk - Læsning, Dansk - Tale
Fag:
Dansk, Nordisk sprog, Sproglig udvikling
Læringsmål:
Eleven får
- Grundlæggende kendskab til hvordan islandsk, færøsk og dansk er forbundet med hinanden. Med andre ord, hvordan vi er i sprogfamilie med hinanden. Eleven lærer om de nordiske sprog, og hvordan dansk, norsk, islandsk og færøsk historisk set har været forvaltet i Norden siden år 1000.
- Forståelse for skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab. Eleven bliver i stand til at trække tråde mellem dansk, svensk, norsk, islandsk og færøsk via sprogenes historie og sprogfamilier.
- Erfaring med at tale islandsk og færøsk med fokus på vokallyde, og at oversætte, læse og analysere islandske og færøske digte skrevet af andre unge fra Island, Færøerne og Danmark.


Undervisningsmaterialet er henvendt til udskolingen og rettet mod danskfagets formål stk. 3; at eleverne i faget dansk skal have adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab.

Se alle tilbud fra: